KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Průvodce pro správnou volbu skládacího kola

Skládacím kolům se u nás v Cyklospecialitách věnujeme již řadu let a najdete u nás nejširší výběr skládacích kol pro široké využití. Většinu skládacích kol držíme skladem. Zde najdete jednoduchý návod jak se rozhodovat a čeho se vyvarovat při nákupu skládacího kola.
Podle čeho vybírat?
 

Výběr značky

Kvalitní a prověřené značky skládacích kol z kterých doporučujeme vybírat:
  • TERNklasické skládání rámu na půl (používá se u většiny skládacích kol). Kola vhodná zejména pro volnočasové sportovní a rekreační využití, kde nároky na skladnost nejsou extrémní.
  • Anglická legenda BROMPTONskládání rámu na třetiny (patentováno pro kola BROMPTON. Maximální skladnost a kompaktnost kola ve složeném stavu při zachování výborných jízdních vlastností i pro velké postavy.

1. Otázka zásadní – proč si chci koupit skládací kolo?

Skládací kolo si pořizuji proto, že nemám dostatek prostoru pro jeho uložení.
Toto kriterium splňuje většina skládacích kol, pokud není požadavek extrémní. Tedy vyhovují značky TERN, BROMPTON (pro extrémně málo prostoru, například v karavanu, letadle, pod postelí, pod stolem či v malém automobilu pak vyniká zejména BROMPTON).
 
Skládací kolo si pořizuji proto, že se nechci tahat s kolem na střechu automobilu, když jedeme na cyklovýlet či vyjížďku, ale skladnost není až tak zásadní, jen aby se vlezla dvě kola do kufru automobilu. Uvažuji primárně o provozu na zpevněných cyklostezkách, výjimečně polních a lesních cestách.
Toto kriterium splňuje TERN a BROMPTON. Brompton ponechá v kufru automobilu více místa a je vhodný i pro dálkové silniční trasy. TERN (zejména model Node 8) si pohodlněji poradí s terénějším podkladem. 
 
Skládací kolo si pořizuji proto, že potřebuji kolo kombinovat s další dopravou. Zejména pro každodenní dojíždění. Kolo potřebuji vzít s sebou na pracoviště, do dopravního prostředku, atd… kolo budu skládat i několikrát denně.
Toto kriterium splňuje 100% Brompton . Obě vynikají jednoduchostí a rychlostí složení a snadnou manipulací ve složeném stavu. V případě Stridy uvažujte spíše o kratších a většinově městských trasách bez zásadních převýšení (v základním provedení má Strida pouze jeden převod). Brompton nabízí i větší dojezdovou vzdálenost a univerzálnost použití. Lze použít i kolo Tern, nicméně rozměr a tvar ve složeném stavu daný konstrukcí skládání složením kola v půli znamená větší rozměr a méně pohodlnou manipulaci s kolem. Pro četné skládání a kombinaci s metrem je vynikající kolo Strida, které lze složené vést podél těla. Skvěle poslouží také kolo Brompton v konfiguraci se zadním nosičem a pojezdovými kolečky eazy wheels – tedy můžete kolo pohodlně vozit dlouhými chodbami ve složeném stavu nebo s ním jít do obchodu jako s nákupním vozíkem ....

2. Jak často jej budu využívat?

 
A) Denně, primárně pro přesun ve městě.
Toto kriterium splňuje BROMPTON i Tern (viz poslední odpověď na otázku č. 1)
B) Občas, spíše pro rekreační a lehké sportovní využití.
Toto kriterium splňuje primárně TERN a pokud vám nevadí vyšší investice, pak samozřejmě i BROMPTON. Pokud uvažujete i o terénějších sportovnějších výletech, pak volte z větších modelů TERN (Node 8, Joe …).  Pro krátké přibližování, například v marínách, oceníte jednoduchost kol Anita.
 
C) Často, spíše pro sportovní využití a delší trasy.
V tomto případě bude pravděpodobně vhodnou volbou některý z modelů Riese Muller. Kola vynikají výbornými jízdními vlastnostmi a plnohodnotně nahradí velká sportovní kola, nicméně obrovsky oceníte jejich skladnost a možnost převážet v kufru automobilu. Na výběr jsou jak skládací horské kolo tak skládací trekové kolo na 28'' kolech (Například model Navigátor, Urban ...). K sportovnímu využitím a delším cestám lze využít i některé z modelů TERN, zejména na 24'' a 26 '' kolech.

3. Je důležitá maximální skladnost a jednoduchá manipulace s kolem ve složeném stavu?

ANO – pro snadnou manipulaci v dopravních prostředcích či jsem limitován místem v karavanu, atd …Toto kriterium splňuje BROMPTON- volba dle individuální potřeby a požadavku na univerzálnost kola, dojezdovou vzdálenost, lokalitu využití a cenovou hladinu.
 
NE – můžete volit dle libosti z nabídky modelů TERN. 

 

4. Budu kolo přepravovat vlakem a hromadnou dopravou nebo pouze v automobilu?

Pokud připadá v úvahu častá kombinace s dalšími prostředky či máte malý prostor v kufru automobilu, pak jednoznačně volte BROMPTON. STRIDA díky své délce ve složeném stavu nevyhoví všem variantám, nicméně manipulace s ní je také velmi pohodlná.
 
Pokud počítáte spíše s občasným převozem kola v automobilu a nemáte problém s ložným místem, pak je možné sáhnout i po ekonomičtějších modelech značky TERN.

 

5. Ujedu v řádu pár stovek km ročně nebo více?

Pro opravdu intenzivní nasazení a časté skládání je koncipován ručně vyráběný BROMPTON, jehož kvalita provedení je opravdu výrazně nadstandardní. Kola jsou ověřená časem a bez problému, například v Londýně, narazíte na plně funkční 20 let stará kola.
Bezproblémovou službou poslouží i díky jednoduchosti a bezúdržbovosti rozvodového řemenu skládací kolo STRIDA - jen je třeba uvažovat v menších denních dojezdových vzdálenostech.
 
Pro rekreační nasazení jsou určena univerzální skládací kola TERN. Nutno však dodat, že skládací mechanismy modelů TERN jsou již na velmi vysoké úrovni (převyšují technologicky šechna levnější skládací kola, jejihž největší slabinou jsou právě skládací klouby) a tedy nabízí velikou životnosti i při častém použití.

 
 

6. Budu kolo používat pouze pro velmi krátké vzdálenosti nebo i na delší vyjížďky?

Pro krátké dojíždění, například ve městě či na maríně, bohatě poslouží kola STRIDA. Výhodou v tomto případě je geniální jednoduchost a bezúdržbovost kola. Bonusem je i jeho atraktivní vzhled a opravdu jednoduché skládání.
 
Pro delší dojížděnía výlety je třeba sáhnout po kolech klasické konstrukce. BROMPTON vyniká svými jízdními vlastnostmi a tuhostí rámu, TERN nabízí širší výběr modelů pro vaši konkrétní potřebu. Naleznete zde jak modely s lepší průjezdností terénem (Node D8) či ryze sportovní silniční stroj (Verge X 10).

 

7. Budu na kole chtít přepravovat malé dítě či dítě předškolního věku?

Toto je obecně díky konstrukci u skládacích kol problém. Systémově je toto vyřešeno pouze u kol BROMPTON, kde lze připevnit jak sedačku pro opravdu malé dítě, tak přídavné sedátko pro děti předškolního věku. Je třeba však počítat s využitím pouze pro kratší cesty (například závoz do školky) a vyšší pořizovací cenou.

 

8. Měřím nad 180 cm?

Handicapem většiny skládacích kol je kratší rozvor. Délka kola je totiž limitní pro zachování skladnosti. Skládací kola nejsou tedy obecně stavěná pro velmi vysoké postavy. Výjimku tvoří BROMPTON, kde díky unikátnímu systému skládání na třetiny byla zachována vynikající skladnost při maximální délce kola. Pro vysoké postavy je vhodný model H (pro volbu správného modelu BROMPTON využijte online konfigurátoru (aktuálně k dispozici na prodejně). Pro postavy nad 180 cm bychom nedoporučovali díky trojúhelníkové konstrukci skládací kolo STRIDA. V horních polohách se sedlo přibližuje řídítkům. Tento handicap lze částečně kompenzovat volbou vyšších řídítek. Vhodná jsou samozřejmě i plnohodnotná velká  kola MONTAGUE, kde si navíc vyberete velikost rámu stejně jako je tomu u klasických kol.
 
Pro snadnější orientaci uvádíme také velikostní tabulky:

 

 

9. Je pro mě zásadní vysoká životnost a bezúdržbovost kola?

Tomuto vyhovují všechnyu nás prodávané značky kol, jen je třeba pro maximální životnost a služebnost kola volit typ adekvátně vaší potřebě a nasazení, viz body výše …
V bezúdržbovosti vyniká kolo Strida. Výhodou je i klínový řemen, u kterého výrobce udává životnost 65 000 km – nemusíte se tedy starat o mazání řetězu a provoz je čistý a prakticky bezúdržbový. Pro neomezené cykly skládání a velké univerzální nasazení jsou zase vhodnější kola BROMPTON. Pro terénější rekreační a sportovní provoz je lépe sáhnout po značce TERN. Pokud preferujete konstrukci a rozměr velkých kol bez kompromisu jízdních vlastností pak pro vás budou vhodná kola MONTAGUE.
Věřím, že tento „rádce“ vám pomohl se lépe zorientovat v nabídce skládacích kol a že vyberete skládací kolo, které bude skutečně pro vás přínosem a které budete využívat často a rádi.

Abyste si ale byli maximálně jistí správnou volbou skládacího kola, doporučuji navštívit naše prodejny CYKLOSPECIALIT (v Brně, Praze, Hradci Králové či v Bratislavě ) a kola si vyzkoušet v reálném provozu a na vašich trasách! Za účelem testování pro koupi půjčujeme skládací kola zdarma, pouze na vratnou kauci.
 

9. Typy skládacích kol

Skládací kola také můžeme rozdělit podle typů. Nejčastější jsou:

Elektro skládací kolo

Patří k největším a nejtěžším skládacím kolům. Kvůli skládání je omezená velikost jeho baterie a motoru a nemá proto velký dojezd. Výjimkou jsou dražší modely, které zvládnou i 100 kilometrů na jedno nabití. Elektrická skládací kola jsou vhodná na rovné cesty a spíš do města, na cestu do práce nebo při dovolené v kempu. Protože usnadňují jízdu, jsou vhodná pro osoby s nižší pohyblivostí nebo když se při jízdě na kole prostě nechcete moc nadřít.
 

Městská skládací kola

Nejlehčí a nejmenší skládací kola jsou právě městská. Jejich konstrukce včetně hmotnosti je uzpůsobená požadavkům na rychlé složení i rozložení a možnosti snadného přepravení hromadnou dopravou. Typická jsou pro ně malá kola a zároveň mají nejnápaditější provedení. Hodí se pro všechny, kdo využívají kombinovanou dopravu, nemají si kde v práci odstavit běžné kolo (protože to skládací dáte klidně i pod stůl) a pro všechny milovníky designu a retra. Městská skládací kola se totiž vyrábí ve všech možných tvarech a stylech.
 

Horská skládací kola

Horská skládací kola se svou konstrukcí blíží klasickým kolům, ale s možností složení. Oproti jiným druhům skládacích kol mají větší kola, a proto se s nimi dá jezdit po členitém terénu. Funkční jsou především modely s podobnými vlastnostmi jako klasická horská kola, ale jejich cena je v porovnání s městskými skládacími koly vyšší. Tato kola jsou vhodná pro všechny sportovce, třeba na víkendové vyjížďky.
 

Silniční skládací kola na sportovní využití

Pro sportovní využití je potřeba vybírat skládací silniční kola s většími koly, které mají aspoň 20 palců. Ideální jsou rozměry 24 nebo 26 palců. Rychlou jízdu v tomto případě zabezpečí především speciální konstrukce rámu. Tato kola jsou výborná pro volnočasové aktivity a dovolené, kde se vám kromě dobrých jízdních vlastností bude hodit i možnost kolo snadno sbalit a převézt.

 

10. Vlastnosti kol

Skládací kolo a jeho hmotnost

U skládacích kol je důležité znát jejich hmotnost, protože tak snadno odhadnete, jestli se vám bude dobře přenášet při cestování hromadnou dopravou nebo při nakládání do auta. Celkovou hmotnost ovlivňuje nejen typ kola (u skládacích elektrokol musíte počítat s kilogramy navíc), ale také použité materiály a velikost kol. Nejčastěji mají skládací kola mezi 12 a 15 kilogramy. Ta pod 11 kilogramů patří k ultralehkým kolům, která mají většinou také omezenou nosnost a jsou dražší.
 

Nosnost

Nosnost bývá okolo 90 až 100 kilogramů, méně už se vyskytují skládací kola s nosností kolem 120 až 130 kilogramů.
 

Rám skládacího kola

Nejlepším materiálem pro skládací kola vzhledem k požadavku na nízkou váhu je hliník, který se objevuje nejen na rámu, ale také na dalších částech (jako jsou ráfky). Používá se i dural (takzvaný tvrdý hliník, slitina z větší části hliníku a dalších kovů). K nejlevnějším materiálům rámů patří ocel. Použití lehkých materiálů je důležité pro komfortní přenášení, stejně jako pro lepší jízdní vlastnosti. Nejčastěji se rám kola skládá na dvě části. Odolnější jsou kola, jejichž rám se neskládá přesně v polovině. V takovém případě ale musíte počítat s tím, že je kolo po složení větší.
 

Odpružení

Protože má většina skládacích kol rám z hliníku nebo slitiny, netlumí nárazy tak dobře jako ocelové rámy. Některá kola mají přední nebo zadní odpružení zabudované ve skládacím mechanismu, jiná mají obojí. Ale v případě tohoto typu jízdního kola není odpružení tak časté.

Víte-li, že budete jezdit po členitém terénu, budou se při menším nebo žádném odpružení hodit velká kola. Větší kola samozřejmě zvětšují celkovou velikost složeného kola a jeho přenášení a převážení tak může být těžší.
 

Vybavení a funkce

Skládací kola mají většinou už při prodeji dobře vybavená. Spousta součástí musí být uzpůsobena speciální konstrukci kola a nesedí na něj tak komponenty z běžných jízdných kol. Ke standardní výbavě skládacích kol patří sedlo, kryt řetězu, přehazovačka, blatníky, stojánek, zvonek, nosič, přední a zadní světla a odrazky. Dětskou sedačku nebo sedátko připevníte jen na speciálně upravená skládací kola. Naopak snadno se dají sehnat a připevnit nejrůznější brašny a tašky.

 
Za tým Cyklospecialit
Ondřej Brunecký