KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat to pravé dětské odrážedlo?

Neutuchající radost z pohybu je vlastní snad všem dětem, není tedy divu, že odrážedla se stala přirozenou součástí dětských životů stejně jako třeba míč … Od radosti z jízdy „s nohama nahoře“ je pak již jen krůček k dětskému kolu. Není tedy výjimkou, že uvidíte děti již od tří let věku „drandit“ na jízdních kolech bez jakýchkoliv opěrných koleček, a dnes se už žádný rodič nepozastavuje nad tím, že by měl pořídit dítěti nějaké to odstrkovadlo, motorku, firstbike, či jak se to všechno nazývá?

Právě proto, že záplava možností je opravdu obrovská, rozhodli jsme se napsat tento text, který by měl pomoci se v nabídce zorientovat.

Podle čeho vybírat odrážedlo v bodech?

Bezpečnost a různé atesty patří k tomu nejdůležitějšímu

Na garanci bezpečnosti se dnes dívá každý velmi pozorně, na trhu však najdete velmi dobrá i o dost horší odrážedla, která všechna svorně vlastní certifikáty a potvrzení o bezpečnosti. Je jasné, že to pro nás nebude vodítkem. Na dětském odrážedle by se neměly vyskytovat ostré hrany nebo ostrá zakončení, která by mohla dítěti ublížit při pádu. Zároveň se díváme i na komponenty, které by se mohly ulomit a ostrý okraj vytvořit. Důležité je ale uvědomit si, že na dětském odrážedle se pohybuje malé a lehké dítě, a to velmi malou rychlostí. Pády nastanou, ale zřídka představují nějaké větší riziko. Parametrem, který stojí za uvážení, jsou zaoblené rukojeti a možnost omezení otočení řídítek, tak,aby se nemohla řídítka protočit a zablokovat přední kolo a způsobit pád.

dětské odrážedlo ze dřeva

Výška sedla odrážedla

Úplně nejdůležitějším parametrem je výška sedla dětského odrážedla, a to ve své nejnižší poloze. Podle toho, kdy děti na odrážedle začínají, je nutné volit i výšku sedla. Pro úplné začátky je dobré, aby dítka ze sedátka dosáhla na zem takřka celou plochou chodidel. Mezi dětmi jsou v tomto věku často značné výškové rozdíly a určitě si nechcete koupit odrážedlo s tím, že do něj bude muset vaše dítě dorůst. Předběžnou představu o výšce sedla zjistíte snadno doma, když změříte dítěti s mírně rozkročenýma nohama výšku rozkroku nad zemí. Zvyšovat se dá sedlo následně velice dobře, ale níž, než ho pustí kostra rámu, si Vaše dítě prostě nesedne. 

Odrážedla je možné podle velikosti rozdělit:

 

Materiály a kvalita provedení

Pokud se jedná o rám odrážedla, nejčastěji se setkáte s ocelí. Zejména proto, že výroba z oceli je nejjednodušší a také nejlevnější. Fakt, že takové odrážedlo dítě často stěží uzvedne, bývá opomíjen. Méně často se setkáte s hliníkovými slitinami, kompozitními materiály, laminátem, nebo dokonce dřevem. Mnoho rodičů se dřeva obává, líbí se jím po designové stránce, ale bojí se životnosti, přitom vrstvená voděodolná překližka snese opravdu hodně. No a přeci, pokud za dvě sezony odrážedlo přeci jen nějaký ten šrám zaznamená, není nic jednoduššího než odrážedlo lehce přebrousit a natřít lakem.

Faktem je, že ocelový rám je nejen příliš těžký pro dvou až tříleté dítě, ale někdy se pěkně pronese i rodičům. Proto se u nás v Cyklospecialitách zaměřujeme na výběr a prodej odrážedel vyrobených z lehkých materiálů, jako jsou hliník či dřevo a dovážíme premiové značky Rascal, Woom a FROG.

 

Ráfky, pláště a osazení kol

Zde je dobré volit ověřenou klasiku – tedy vyplétaná kola na hliníkových ráfcích a s kvalitním ložiskovým osazením. Pozor na těžké kovové ráfky či laciné osy zcela bez ložisek! Rovněž plastové loukotě hrozí kratší životností a v plastu zalisovaná ložiska mají tendenci se po čase uvolnit. Široké pláště pak tlumí nerovnosti a nabídnou větší pohodlí i bezpečí.

rascal odrážedlo pro děti

Brzda – ano či ne?

Brzda na řídítkách, v některých případech dokonce brzda bubnová, je často diskutovaným prvkem dětských odrážedel. Někteří prodejci tvrdí, že odrážedlo bez brzdy je nebezpečné, rodičové naopak, že přítomnost brzdy jen prodražuje výrobek a že se jedná o marketingový tah. Náš postoj je takový, že přítomnost brzdy je na zvážení, podle podmínek, v kterých bude kolo používaáno. Odrážedla bez brzd nejsou rozhodně nikterak nebezpečná, jen hrozí častější výměna obuvi s probržděnou podrážkou – přeci jen pud sebezáchovy je v nás hluboce zakořeněn. Navíc malá dětská ruka mívá s brzdičkou problémy a většina dětí na brzdové páky řady odrážedel ani prsty nedosáhne. Proto doporučujeme vzdálenost brzdové páky od rukojeti před koupí přeměřit. Anglická odrážedla FROG z naší nabídky dokonce umožňují nastavení výšky dohmatu brzdy až do vzdálenosti 2 cm od rukojeti (třeba nastavit tak, aby se pod brzdovou páku vešla dětská ručka!)

Dětská odrážedla – geniální vynález, který usnadní jízdu na kole

Kdo dětské odrážedlo poprvé vymyslel, udělal spoustu radosti nejen dětem, ale i jejich rodičům. Vůbec nejde o to, že by vznikla dětem další oblíbená hračka, ale především se jedná o velmi dobrou pomůcku pro naučení rovnováhy a pro rychlý přechod na dětské kolo. Rovnováha, kterou starší dítě hůře hledá, pokud se do toho učí rozjíždět a šlapat, se dá podvědomě a velice snadno natrénovat již na odrážedle, stejně jako odhad vzdálenosti, poloměru otáčení a brždění. Rychlost, jakou se bude vaše dítě pohybovat na odrážedle ve svých 2-3 letech, není nikterak oslnivá, ale umožní zdolat i delší vzdálenosti než běžnou chůzí a stanete se tak mnohem mobilnějšími při cestě na nákup, nebo nedělní procházce….

Výběr odrážedla podle věku

1) Kdy začít s odrážedlem? Od 10 měsíců

Začít se dá v podstatě už od momentu, kdy dítě začne dělat první krůčky. Pro toto období se však mnoho odrážedel nevyrábí. Snad lze sáhnout po nějakých menších plastových tříkolých motorkách, ale je třeba dát pozor, aby neměly žádné ostré hrany a byly dostatečně stabilní. Otázku závadnosti plastů levných čínských kousků asi není nutné dlouze rozebírat, nicméně ve věku, kdy děti vše ještě olizují, je jistá míra obezřetnosti určitě namístě.

Spherovelo - jedinečné odrážedlo

Jedna z mála opravdu kvalitních a zajímavých věcí, která se na trhu pro ty nejmenší děti nabízí, je značka Micro. Roztomilý tvar v sobě ukrývá vysoce promyšlené řešení právě pro ty nejmenší děti. Genialita řešení je ve stabilitě i v postranním pohybu a odrážedlo tedy umí „uhnout“ i do boku a zajistit tak potřebnou stabilitu a radost z pohybu už od 10 měsíců věku dítěte. Prohlédněte naši širokou nabídku odrážedel od 1 roku

2) Výběr odrážedla pro děti ve věku od 2 do 4 let

Toto období je nejběžnějším časem, kdy děti na odrážedlech začínají. Prvním krokem mohou být ony tříkolé plastové „motorky“, ale pokud chcete podpořit u dítěte rozvoj motoriky a rovnováhy, pak je to ideální doba, kdy přejít právě na dvoukolá odrážedla. Mrkněte na odrážedla od 2 let

dětské odrážedlo First Bike STREET

Zásadní v tomto věku je pohodlné došlápnutí dítěte na zem. Důležitý parametr je výška rozkroku dítětě a přeneseně tedy výška sedla od země. U drobnějších dětí se výška pohybuje pod hranicí 30 cm, se kterou si poradí pouze úzká skupina odrážedel.

Na výšku cca 32 cm se lze dostat i u rozšířeného plastového odrážedla First bike – za použití adaptéru (volitelné příslušenství) pro snížení výšky. V obou případech se jedná o kvalitní a bezpečné zboží s certifikáty, které budou „dědit“ děti v celé širší rodině. Pro tento věk je dobré, aby odrážedla měla možnost omezit rozsah otáčení řídítek a tím předejít pádu dítěte v období, kdy si teprve jízdu „osahává“. 

Mrkněte na odrážedla od 3 let.

3) Odrážedla pro cyklisty

Pokud preferujete spíše klasické cyklistické provedení, ale s poctivými komponenty a brzdou, která opravdu brzdí a dítě ji dohmátne, pak pro Vás máme skvěle technicky řešené odrážedlo Tadpole (pulec) od anglické firmy FROG. V nabídce je verze Mini pro děti od 18 měsíců a pro ty větší ve věku 2 až 3 let je tu Tadpole s 12" koly. Odrážedlo je vyrobeno z duralové slitiny, čemuž odpovídá i jeho váha. Osazené je kvalitními komponenty a zaručuje životnost a funkčnost pro několik generací...

Dětské odrážedlo TADPOLE  - Team Sky

Nízká cena = nízká kvalita?

Zakoupit můžete samozřejmě i levnější „supermarketovou“ variantu, nicméně buďte smířeni s nízkou životností a vysokou váhou. Obecně jsou tato levnější odrážedla osazena často pro dítě nefunkčními komponenty (brzda kterou dítě nedomáčkne ani nedohmátne) a lacinými díly s nízkou životností (plastové hlavové složení, které často praská a podobně).

dětské odrážedlo First Bike RED CROSS

V dnešní době je opravdu mnoho možností, jak naučit děti jízdě na kole, nicméně odrážedla jsou prokazatelně nejoblíbenější a nejrychlejší cestou. U nás v Cyklospecialitách nabízíme pouze odrážedla renomovaných značek s kvalitními komponenty, vysokou životností a přidanou estetickou hodnotou. Věříme, že si vyberete…

Zobrazit kompletní nabídku odrážedel >>

 


Oblíbené otázky a odpovědi

 

Jaké je pro vás nejlepší odrážedlo od 1 roku?

Z naší nabídky odrážedel od 1 roku doporučujeme Odrážedlo Early Rider Super Velio, které má nadstandardní stabilitu. Je vhodné pro děti od 10 měsíců a pomáhá v rozvoji síly, rovnováhy a koordinačních schopností.

 

Jak poznat že je odrážedlo malé?

Pokud se vaše dítě příliš nabývá k řídítkům, je pravděpodobné, že odrážedlo je malé. V případě potřeby navštivte naše prodejny, kdy vám profesionálně změříme správnou velikost.

 

Kdy koupit první odrážedlo?

Odrážedlo doporučujeme koupit podle schopností vašeho dítěte. Základem je, aby dítě samo sedělo. V nabídce máme odrážedla od 10 měsíců výš.

 

Co po odrážedle?

Po odrážedle následuje dětské kole ve velikosti  14“. S výběrem vám rádi pomůžeme na prodejnách nebo online v našem průvodci.

 

Jak správně nastavit odrážedlo?

Po koupi odrážedla doporučujeme podle výšky dítěte správně nastavit výšku sedu a řídítek. Dítě by mělo sedět vzpřímeně, obě chodidla musí mít celou plochou na zemi. Se správným nastavením vám rádi pomůžeme na našich prodejnách.

 

Jak naučit dítě jezdit na odrážedle?

Více v tomto článku.

 

Kde vyzkoušet odrážedlo?
Odrážedlo si můžete zdarma vyzkoušet na některé z našich prodejen. Rádi vám vše předvedeme a pomůžeme s výběrem správné velikosti a modelu. Přijděte určitě s dítětem, jsme specialisté na dětskou cyklistiku.

 

 


TOP 4 nejlepších odrážedel

Podle prodejnosti a recenzí pro vás vybíráme top odrážedla:

 

1. Místo - Dětské odrážedlo Woom 1

woom 1

Zákazníci si v recenzích často pochvalují:

  • nízkou váhu
  • kvalitu zpracování
  • snadnou ovladatelnost
  • pojistku proti přetočení řídítek

 

2. Místo - Dětské odrážedlo  RASCAL Punk 12" (14")

Rascal Punk

Zákazníci si v recenzích často pochvalují:

  • kvalitu zpracování
  • samozřejmě také nízkou váhu
  • ovladatelnost odrážedla
  • oproti ostatním odrážedlům poukazují na výběr z krásné palety barev
  • bezpečnost – ochrana proti přetočení řídítek a brzda
  • líbí se také, že cena neklesá při následném prodeji

 

3. místo - Dětské odrážedlo a kolo LittleBig v jednom

Littlebig

Zákazníci si v recenzích často pochvalují:

  • unikátní kombinaci odrážedla a dětského kola s pedály
  • kvalitu zpracování
  • výhodnou cena
  • možnost snadného nastavení výšky sedla
  • rodiče oceňují, že odrážedlo dlouho vydrží, protože je vhodné pro děti ve věku 2 až 7 let

 

4. místo - Dřevěné odrážedlo EARLY RIDER Bonsai 12"

Eaely rider

Zákazníci si v recenzích často pochvalují:

  • nízkou váhu kola
  • rodičům se líbí přírodní vzhled kola – odrážedlo je vyrobeno z vrstvené vodě-odolné březové dýhy a lehkého hliníku, oceňují také vintge vzhled sedátka
  • odrážedlo se dětem velmi ovládá
  • rodiče zmiňují snadnost montáže a servisu odrážedla