KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat nákladní kolo?

Představte si tohle: máte dvě malé děti, které potřebují vyzvednout po škole, jedno z nich si dokonce bere kamaráda na návštěvu. Všechny děti mají batožinu, škola je 5 kilometrů od vašeho domu a po cestě si potřebujete skočit na nákup. Nevyřešitelný problém? Ani ne. S kargo kolem je to brnkačka. Pomůžeme vám vybrat to pravé. V pěti krátkých krocích!

 

1.Kola roztřiďte podle objemu úložného prostoru

Poněkud nepřekvapivě je to nejdůležitější na nákladním kole právě úložný prostor. Při výběru tedy doporučujeme začít s tím, že si dáte dohromady několik variant nákladu, který budete nejčastěji převážet. Následně za pomoci metru zjistíte (nebo jen odhadnete) celkový objem nákladu. Ten porovnáte s objemem nákladních boxů kargo kol v nabídce (údaje naleznete vždy v detailu produktu). Vyfiltrujete si tak všechna kola, které pro váš náklad mají kapacity. V tomto kroku doporučujeme mít „velké oči“ a připočíst k požadovanému objemu menší rezervu pro strýčka příhodu.

nákladní kolo

2.Zvažte, co budete nejčastěji vozit

Kupujete kolo k nějakému specifickému účelu? Pokud plánujete kargo využívat jako pojízdný stánek, nenajdete vhodnější stroj než Pashley Classic. Pro častou přepravu osob je pak skvěle stavěný Christiania Taxi. Většina nákladních kol je však velmi univerzální a využitelná pro přepravu těžkých předmětů i osob v závislosti na situaci. Za zcela nejvšestrannější kargo kola považujeme dvojkolé modely. Jako jediné je totiž bez obtíží naložíte do auta. 

nákladní kolo

3.Zvažte terén a počasí.

Zamyslete se nad tím, po jakých cestách se svým nákladem nejčastěji pojedete. Pod nálepku kargo kol spadá několik různých typů městských bicyklů, které jsou zcela odlišné svými jízdními vlastnostmi. Holandské tříkolky Babboe jsou skvělé na převážení dětí či nákupů. K pohodlné jízdě však vyžadují dokonalou dopravní infrastrukturu. Dvojkolky toho uvezou o trochu méně, odpustí vám však mnohem více nerovností na cestě. Důležité je taky zvážit klimatické podmínky. Máte-li v plánu vozit choulostivý náklad, který by neměl přijít do styku s vodou, doporučujeme výběr zúžit pouze na kargo kola se zavíracím boxem.

nákladní kolo

4.Vyberte vhodné doplňky

Jak již bylo avizováno v bodě 2, silnou devizou nákladních kol je jejich všestrannost.  Ke kolům všech známějších značek pořídíte za rozumné ceny doplňkové prvky, které kolo přizpůsobí vašim aktuálním potřebám. Naprostou nutností pro převážení dětí jsou sedáky či sedačky s bezpečnostními pásy. Kromě sedaček můžete spolujezdcům ulehčit život i pomocí odnímatelných kabin. Ty během jízdy zatočí s otravným sluníčkem a větrem. Pomocí doplňků však ochráníte i neživý náklad. Kryty proti dešti vaše otevřené nákladní kolo o něco přiblíží kolům se zavíracími boxy.

 

5.Přidejte tažnou sílu

Plně naložené nákladní kolo umí být opravdu těžké a pomalé. Pokud žijete ve městech s členitějším terénem, doporučujeme zakoupit variantu s pomocným elektromotorem. Většina výrobců kargo kol je nabízí za příplatek okolo 30-40 % ceny. To sice není málo, může to však být rozdíl mezi tím, zda si kargo najde cestu do vaší denní rutiny, nebo se na něj bude prášit v garáži. Asistovaný pohon se hodí zejména pro jezdce, kteří plánují s pomocí kola podnikat a nemohou si tak dovolit nebýt v cílové destinaci včas.

Gratulujeme! Pokud jste se prokousali až sem, máte již bez pochyb velmi přesnou představu o tom, jaké kargo kolo si pořídit. A pokud jste stále navážkách, stavte se na nějakou z našich prodejen. S výběrem finálním výběrem rádi pomůžeme.

Přejít na nákladní kola >>>