KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat brašnu na kolo?

Kolo je opravdu pozoruhodný vynález, že? Je pro vás prostředkem k dopravě do práce, zdrojem zdravého pohybu, dokonce i možností, jak dát najevo své životní postoje. Ať už je vám nejbližší kterékoliv z těchto využití, neobejdete se bez úložných prostor. Na trhu najdete nespočetné množství tašek, brašen, kapsiček, batohů či pytlů, které můžete při projížďkách využít. Jak poznáte, který doplněk je pro vaše potřeby ideální? Jiná brašna se hodí sportovci a jiná městskému bikerovi. Výběr je skutečně široký. Podívejme se na jednotlivá kritéria výběru.

 


Brompton Leather Bag - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Průvodce výběru brašen na kolo v bodech:

 

Rozdělení brašen na kolo dle typu

A) Podsedlové brašny

Podsedlové brašny jsou obvykle vyrobeny z textilního, popř. celoplastového provedení. Jako designový doplněk lze zakoupit i brašnu z pravé kůže. Upevňují se zespodu sedla a jsou skvělým a bezpečným pomocníkem pro přepravu drobností, jako např. klíčů, mobilu, zámku na kolo, ale třeba i náhradní duše či menšího nářadí. Jsou praktické a cyklisty hojně využívané. Objem se pohybuje mezi 0,5 až 1,5 litru v závislosti na zvoleném modelu. Zvolit lze 3 stupně voděodolnosti.

Své využití najdou při výletech, denních projížďkách či běžných aktivitách. Pokud podnikáte na kolech delší výlety a potřebujete s sebou vzít větší objem věcí, pak jsou k dispozici i tzv. bikepackingy, což jsou velké podsedlové brašny s objemem až 17 litrů. Tento typ je v poslední době stále více žádaný. Upíná se pro větší stabilitu ve dvou bodech – pod sedlo a k sedlové trubce.

 

B) Brašny do rámu kola

 

Tento typ brašny má typický trojúhelníkový tvar, čímž dokonale přilne k rámu kola a při jízdě nepřekáží. Pojme mnoho nezbytných věcí každého cyklisty, jako mobilní telefon, peněženku, klíče, ale i svačinu či pláštěnku. Objem těchto brašen je kolem 2 -3 litrů. K rámu bývá uchycen jednoduše pomocí suchých zipů.

Brašny do rámu kola se liší dle typu na:

  1. Brašna rohová – umístěná do jednoho z vnitřních rohů rámu. Zde je potřeba ověřit si, zda bude na vaše kolo dobře sedět a nebude třeba bránit umístění nosiče na lahev.
  2. Brašna na rámovou trubku – výhodou tohoto typu je, že není závislý na prostoru v rámu kola, jako je to u brašny rohové.
  3. Brašna na rám kola na mobil – umisťuje se na horní stranu rámu tak, aby byl displej telefonu čitelný i za jízdy.

Vzhledem k odlišnosti úhlu rámu u dámských a pánských kol, je nutné zvolit potřebnou variantu. Dámská provedení nabízejí i velkou škálu barevného provedení.

 

C) Brašny na řídítka

 

Brašny na řídítka nakoupíte v různých velikostech - od malinkých na pár drobností, až po ty, jež mají objem 5 litrů. Umisťují se na řídítka univerzálním Quick Fix systémem, a to buď do napevno umístěných držáků, nebo pomocí suchých zipů. V horní části bývají často opatřeny průhlednou kapsou pro umístění mapy.

Speciálním typem těchto brašen jsou exkluzivní koše určené pro přepravu zvířecích mazlíčků do hmotnosti 7 kg. Jsou snadno čistitelné, opatřeny bývají pláštěnkou, měkkým vnitřním polstrováním i variabilitou uzavírání. Ani u nich se nezapomnělo na kapsy na nezbytnosti a zcela odnímatelný horní kryt, díky čemuž se dají využívat i jako nákupní tašky.

 

D) Brašny na nosič

Brašny na nosič je možné použít pouze u kol opatřených nosičem. Mají široké uplatnění zejména u těch, kteří holdují delším, klidně i několikadenním cyklovýletům, ale i takovým, kteří jezdí nakupovat na kole. Zde se rozlišují brašny na přední a zadní nosič.

Přední nosič je vhodnější pro optimální rozložení hmotnosti nákladu na celém kole, k odlehčení jeho zadní části a posunutí těžiště blízko středu, což zajistí pohodlnou jízdu. Nevýhodou je, že dopředu lze umístit brašnu jen na jednu nebo obě strany, kdežto na zadní nosič můžete spojit několik brašen dohromady. Zadní nosič tedy uveze rozměrově daleko větší náklad. Zde je však na místě upozornit na maximální nosnost brašen!

Pro bezpečnou stabilizaci věcí umístěných na zadním nosiči se používají i tzv. gumicuky. Jsou to elastické popruhy na koncích opatřeny kovovými háčky pro snadné uchycení ke kolu. Vyrábějí se v různých délkách i průměrech.

 

E) Brašny pod sedlovku

Upevňují se na samostatnou konstrukci na sedlovku a jsou ideálním řešením i pro kola neopatřená nosiči. Jejich objem bývá 5 – 15 litrů a bez problémů pojmou vybavení i na vícedenní výlet, fotoaparát, náhradní oblečení a samozřejmě i pořádnou svačinu.

Montáž i demontáž brašen pod sedlo je jednoduchá. Vyrobeny bývají z lehkých a odolných materiálů, často jsou opatřeny vnitřním voděodolným vakem.

 

F) Mapníky

Speciálním příslušenstvím kola mohou být i tzv. mapníky. Je to voděodolná kapsa s průhlednou horní stranou, pod níž se zasune mapa pro přehled o vaší trase. Mapníky se upevňují na řídítka a představec pomocí suchých zipů. Pro ty, jež rádi jezdí s mapou, je to užitečná věc.

 

G) Držák na mobilní telefon

V dnešní době už asi nezbytný doplněk každého cyklisty. Při umístění na řídítkách umožní například pohodlné sledování navigace přímo za jízdy. Pro výběr správného typu mobilního držáku je důležitá velikost úhlopříčky vašeho telefonu a průměr trubky řídítek.

 

Příslušenství k brašnám

Odrazky a světla na kolo

Nezbytná a povinná součást každého kola, jež zásadně přispívá k bezpečné jízdě. Podle hesla „vidět a být viděn“ je velmi vhodné zvýšit svou bezpečnost při cyklistice různými reflexními prvky, jako jsou vesty, potahy na batohy, pásky, klipy i samolepky. K dostání jsou i reflexní odrazky na nosič a do výpletů kol.

 

Kompatibilita s kolem

Před výběrem cyklobrašny si vždy ověřte, zda bude pro vaše kolo vhodná. Zejména u brašen do rámu, může být problém například s jejich umístěním na celoodpružená kola, vzhledem k tomu, že pod horní rámovou trubkou bývá umístěn tlumič zadní stavby. Další potíže mohou nastat u kol menších velikostí, u dámských typů a u modelů se sníženou horní rámovou trubkou.

 

Brašny podle způsobu používání

  • Jezdím často – používáte kolo jako hlavní dopravní prostředek? V tom případě doporučujeme batohy a tašky, které mají snadné a rychlé uchycení
  • Jezdím na krátké výlety – jste celý den na kole? V tom případě se zaměřte na objem a důležité je si pohlídat voděodolnost materiálů
  • Jezdím na více dnů – v tom případě jsou pro vás povinností vodotěsné zipy, lepené švy – odolnost proti vodě a prachu. Obvykle potřebujete větší objem, takže vybírejte tašky s uchycením na nosič.

 

Objem brašny

Objem vybírejte v závislosti na délce projížďky a také podle toho, co s sebou budete na kole muset převážet.

typ brašny

Doporučený objem (l)

Co se vám tam vejde

Podsedlová brašna

0,5–1,5

Nařadí a drobné oblečení

Brašna na nosič

15–70

Spacák, stan i oblečení

Brašna na řídítka

1–7

Peněženka či moil

Batoh

5

Oblečení i svačina

Brašna do rámu

1–2

Nářadí či pláštěnka

 

Uchycení

Brašny mají několik způsobů uchycení ke kolu:

  1. Pásky s přezkou – jsou asi nejčastější. Pásek se provleče pod sedlem a utáhne pomocí přezky.
  2. Suchý zip – jednoduchý na montáž, ale méně praktický na pro převoz těžších věcí.
  3. Rychloupínání – známý a oblíbený systém zacvakávacích plastových zámků.
  4. QuickClick – při tomto uchycení se brašna jen zasune a zacvakne na místo a odepíná se jediným stisknutím tlačítka.

 

Materiál

Mateirál brašny vybírejte dle designu, náročnosti používání a vlastnosti jednotlivých materiálů. Základní typy jsou::

  1. Pevná textilie – poskytuje pouze základní ochranu, ale je ze všech materiálů nejlehčí.
  2. Odolná syntetika – tento typ nabízí většinou i vodotěsnou úpravu.
  3. Plastová skořepina – nabízí maximální mechanickou ochranu.
  4. Kůže - přirodní vzled, výborná odpolnost

 

Otázky, na které si při výběru odpovězde:

1. Chcete tašku na kolo, nebo tašku „na kolo“?

Nikdy nezapomínejte na to, že sebehezčí zadní či přední brašna na kolo je pořád jen úložným místem využitelným při cyklistice. Těžko si ji vezmete na obchodní schůzku nebo do školy. Pokud tedy chcete něco univerzálněji využitelného, poohlížejte se spíše po kvalitní batožině a neuchycených brašnách. U nich se pak doporučujeme při výběru zaměřit na tři vlastnosti. Odolnost vůči živlům, celkový objem v litrech a samozřejmě i design. Zatímco objem a design jsou do velké míry subjektivní vlastnosti, přes voděodolné (když už ne vodotěsné) materiály nejede vlak. Taška na kolo z nekvalitní propustné látky se vám ve výsledku vždy nevyplatí, jelikož spolehlivě neochrání váš náklad při horším počasí.
BROOKS Brick Lane Roll-Up - stylové brašny - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

2. Záleží vám na celkovém estetickém dojmu?

Jestliže ano, nesmíte při výběru brašny opomenout i méně výrazné prvky vašeho bicyklu. Gripy, omotávky, sedáky či světla jsou doplňky, které nejsou samostatně příliš výrazné. Jako celek však musí ladit. A to i s vaší novou brašnou. Zvláštní kategorii v problematice „sladěnosti“ jsou cyklistické přilby. Díky nim by módní policie mohla zastavit většinu bikerů, jelikož se většinou ke zbytku výbavy naprosto nehodí. Sázkou na jistotu je všechny doplňky včetně tašky vybrat u jedné značky. Skvělý sortiment stylových doplňků včetně brašen na kolo všech druhů a velikostí nabízí například anglický BROOKS.

Kožená taška na rám kola Bikegab - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

3. Co plánujete nejčastěji převážet?

Pokud je odpověď na tuto otázku cokoliv ze seznamu: sada nářadí, náhradní duše, pití, svačina, vystačíte si s přední brašnou, brašnou připevněnou k rámu nebo dokonce jen s brašnou pod sedlo. Pro převoz větších věcí jako je náhradní oblečení, foťák apod. se pak vyplatí nákup cyklistického batohu. Zlom nastává, pokud plánujete jezdit na vícedenní výlety. Během nich je již převážení batohu nepříjemným zásahem do vašeho pohodlí, v případě těžších batohů i zdraví. Proto již v takových situacích doporučujeme vybírat mezi bytelnými zadními brašnami, nejlépe voděodolnými či nepromokavými.
 

Overade Plixi backpack features 28l - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Dostali jste se až sem? Tak to už máte všechny potřebné informace k výběru nové tašky na kolo! Pokud si chcete různé druhy brašen a batohů vyzkoušet na vlastní kůži, rádi vás přivítáme v jedné z prodejen Cyklospecialit.