KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat helmu na kolo, která padne jako ulitá

Ať už jste pohodář užívající si projížďky na jeden převodový stupeň nebo profík připravující se příští off-roadovou smršť, vlastnictví cyklistické helmy je prostě nutnost. Díky nedávným inovacím na poli materiálů a ergonomie jsou moderní přilby velmi lehké, pohodlné a bezpečnější než kdy dříve. Tedy za předpokladu, že máte na hlavě správě sedící kus. S naším podrobným návodem najdete padnoucí přilbu snadno! A to i z pohodlí domova. 

 

A) Jak vybrat pohodlnou helmu a nesplést se ve velikosti?

 

 

1.Změřte obvod vaší hlavy

Přizvěte si na pomoc pásový metr a pečlivě s ním změřte obvod vaší hlavy cca 2-3 centimetry nad rovinou obočí a uší. Ujistěte se, že držíte metr v jedné rovině. Pokud nemáte doma pásový metr, můžete použít náš MacGyverovský tip: Obvod hlavy změřte pomocí provázku a ten pak doměřte pomocí jakéhokoliv běžného metru. Hotovo? Výborně! S tímto číslem už si můžete vybrat a objednat cyklistickou helmu v našem e-shopu.

Jak si změřit hlavu

 

2.Utáhněte, upevněte

Poté, co přilba dorazí k vašim dveřím je čas ji vyzkoušet. Nasaďte si ji. Přední linie helmy by měla být oněch naměřených pár centimetrů (nebo i méně) nad vaším obočím a chránit tak celé čelo. Poté přílbu utáhněte zezadu uchyceným zadržovacím systémem. Vaše hlava by nyní měla útulně vyplňovat celý prostor. Ujistěte se, že nikde necítíte ostrý tlak, který by indikoval špatně změřenou velikost.

dětská helma Little Nutty - URBAN CAUTION - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

 

3.Zazívejte si

Spojte oba pásky vedoucí z helmy pod vaší bradou a zapněte tak svoji novou helmu. Délku pásků nastavte tak, aby se vám mezi ně a bradu nevešlo nic více než ukazovák. Poté zkuste zeširoka otevřít pusu. Na horní části hlavy byste měli cítit silný, ale ne bolestivý tlak.

dětská helma Baby Nutty - Color Splash XXS - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

4.Zatřepejte hlavou

Zkuste na nasazenou přilbu zatlačit ze všech stran a mírně zatřepejte hlavou. Přilba by se neměla výrazně pohybovat. Nejvíce o jeden či dva centimetry. Pokud je pohyb znatelný, utáhněte svou helmu pomocí zadržovacího systému a zkuste pohyby znovu. Nic se nehýbe a netlačí? Gratulujeme k výběru ideální ochrany hlavy! Popadněte své stylové kolo a hurá na cestu!

 

 

B) Znám velikost, podle čeho vybírat?

  • Kategorie helem - dámské, dětské, unisex
  • Použití helem - kde budete jezdit
  • Certifikace a bezpečnost
  • Materiál 
  • Hmotnost
  • Odvětrání
  • Kontrukce
  • Design

 

Jaké existují kategorie cyklistických helem?

 

Kde budete jezdit?

 

  •     Silniční helmy -  prim hraje hmotnost a dobré odvětrávání, uplatníte je na silniční a krosových kolech.
  •     MTB helmy- mají robustnější konstrukci, disponují šítek proti slunci, hodí se na horská a silniční kola
  •     Městské přilby - krásné helmy vhodné do města, pro mětská i skládací kola

 

Downhill, integrální helmy na sjezd a freeride

Downhill bývá nebezpečný, proto je třeba se dostatečně chránit. Pokud se chystáte na kole sjíždět nebezpečné kopce, je více než vhodné pořídit si odolnou integrální přilbu, která zakrývá nejen hlavu, ale i obličej. Takováto helma je ve srovnání s jinými helmami těžší a robustnější. Poskytuje ale také mnohem lepší ochranu (mnohdy i na úkor pohodlí).

Integrální helmy na sjezd a freeride se často podobají spíše helmám na motocykl než těm na kolo. Většinou u nich není možné zajistit dostatečné odvětrávání. Pro těžké terény jsou však tyto helmy tou nejlepší volbou.

 

BMX helmy

BMX helmy se používají na ochranu hlavy při jízdě jakýmkoliv BMX stylem. Cyklistika v náročném a hrbolatém termínu, který je mnohdy plný písku, je nebezpečná a helma tak patří do nezbytné výbavy jezdců. BMX helma je odolnější než jiné typy helem. Jezdci mohou padat a narážet a jejich hlava přitom zůstane v bezpečí.

Odvětrávání je u těchto helem často potlačeno kvůli vzhledu. BMX helma může být otevřená (ta bývá designovaná v klasickém skatovém stylu) nebo celoobličejová. Celoobličejová helma se obvykle používá při závodním BMX, chrání obličej i hlavu, je obvykle těžší a dražší než ta otevřená. BMX helmy jsou kromě cyklistiky použitelné i na bruslení nebo skateboarding.

 

MTB helmy

MTB helmy používají milovníci horských kol. Jezdit s těmito helmami však lze nejen v terénu, ale klidně i na cyklostezce. Jejich využití je velice univerzální. MTB helmy jsou bezpečné (mají robustnější konstrukci a týlní výztuž), zároveň lehké a pohodlné. Mají odvětrávání, takže se nemusíte bát, že by se vám při delší jízdě potila hlava.

 

Silniční helmy

Silniční helmy jsou vhodné pro cyklisty jezdící na silničních nebo krosových kolech. Jsou lehké a mají hodně odvětrávacích otvorů.

 

Městské helmy

Helmy do města jsou uzpůsobeny pro pohodlnou a bezpečnou jízdu po městě. Mají atraktivní vzhled a mnoho zajímavých funkcí a řešení. Zmínit můžeme například stylové skládací helmy.

 

Dětská helma Baby Nutty - Outer Space XXS - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Na certifikaci záleží

Přestože se nemusí zdát na výběru helmy nic složitého, opak je pravdou. V obchodech narazíte na opravdu velké množství helem, ať již značkových či neznačkových. Ty kvalitnější produkty byste měli poznat podle toho, že helmy pro cyklisty by měly být certifikované. To by mělo zaručit, že vás helma opravdu ochrání před úrazem.
Helmy prodávané v ČR musí splňovat normu ČSN EN 1078, případně na krabicích můžete narazit i na zahraniční atesty CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS.

 

Volba materiálu

Dále se mohou jednotlivé helmy od sebe odlišovat technologií výroby. Existují dva typy výroby helem, a to technologie in-mold, nebo technologie lepení. Prvně zmiňovaný způsob vypadá tak, že pěna je vstřikována do plastové skořepiny a obě části se propojí díky vysokým teplotám a tlakům. Druhá technologie – lepení – je o něco jednodušší, polystyrenová vložka je do vnější skořepiny pouze nalepena. Co se týče výdržnosti helmy, bývají lepší ty, které jsou vyráběny in-moldovou technologií. Navíc tento typ helem je lehčí, ale na druhou stranu dražší.

 

Hmotnost hraje prim

Pokud vybíráte helmu, měli byste dbát na to, aby byla co nejlehčí. Zvlást zdatní cyklisté dokáží na kole jezdit i několik hodin. Věřte tomu, že při delší projíždce váhu zaručeně poznáte, proto je pro vaše pohodlí lepší vybírat ten nejlehčí typ helem. Ty váží přibližně dvě stě dvacet gramů. Mezi lehké materiály se řadí karbon, aramid nebo kevlar.

 

Myslete na větrání

Dále by helma vámi vybraná měla být dobře odvětrávaná, abyste se v letních dnech v přilbě příliš nepotili. Kvalita větrání nezávisí jen na počtu, ale i velikosti větracích otvorů.

 

Zapínání

Při výběru helmy byste se měli také zaměřit na zapínaní, které by mělo být co nejjednodušší, a hlavně dobře ovladatelné. Pásky by měly být dostatečně dlouhé a neměly přijít do kontaktu s ušima. Jinak by totiž hrozilo, že by vás mohly začít dřít.