KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Výběr vhodného dětského kola

V čase, kdy začal můj syn jezdit na svém prvním kole, měl to štěstí, že CYKLOSPECIALITY již k nám dovážely anglická ultralehká dětská kola Rascal, Early Rider, Woom a FROG, která mají hliníkové rámy osazené atypickými, pro dětská kole speciálně navrženými lehkými komponenty.  A zde při prvních vyjížďkách se synem jsem si teprve uvědomil, jak obrovský rozdíl dělá váha kola pro človíčka, který váží 16 kg i s botami... 

Přitom je to jednoduchá rovnice. Pokud syn váží 16 kg a kolo 12 kg, pak je to totéž, jako bych já se svými osmdesáti kily musel šlapat na kole o váze 60 kg! Asi by se mi to taky nelíbilo … Tedy výsledek je jednoznačný, váha dětského kola je poměrně zásadní a může ovlivnit celoživotní vztah vašeho dítka k této šlapací kratochvíli.

Celkem patrný byl obdiv kamarádů a známých, jak ten náš „klouček“ drandí a jaký kopec je schopen s jedním převodem vyšlapat. Vždyť na svém prvním kole BELTER 16, které váží 5,6 kg a má jen jeden převod, byl schopen ve věku 5 let ujet za den bezmála 40 km! Navíc bez stresu, slziček a v pohodě! Tedy vězte, že pokud chcete, aby vaše dítě našlo v jízdě na kole zalíbení, výběr dobře zvažte! Navíc pozor! Řada prodejců a výrobců uvádí váhu kola v nekompletním stavu! U našich dětských kol uvádíme konečnou váhu včetně všech komponentů.

 

Pokud bych měl v kostce shrnout zásadní body, podle kterých posuzovat a vybírat dětské kolo jsou to tyto:

 

1. Váha dětského kola

Váha je jeden z hlavních parametrů, který ovlivní radost dítětě z jízdy na kole a vaše pohodové výlety. Díky nízké váze se dítě rychleji naučí jezdit na kole, vydrží delší trasy a kolo pro něj bude pohodlnější. Více o tom v článku Proč se nevyplatí levná dětská kola?

 

2. Velikost dětského kola

Abyste dítě neodradili hned v počátku, nemějte snahu koupit kolo "co mu dlouho vydrží" - ano, ekonomické smýšlení je jasné, ale příliš velké kolo může dítě odradit od jízdy i na několik let, tedy taková úspora jsou vlastně vyhozené peníze. Navíc jízda na neúměrně velkém kole může být pro dítě nebezpečná. Dítě by mělo z kola minimálně na špičkách dosáhnout na zem. Tedy důležitý parametr je výška od země do rozkroku a vzdálenost řídítek. U našich kol Frog se snadno zorientujete - modely jsou označeny čísly, která značí optimální minimální výšku rozkroku dítěte. Tedy například pro model FROG 48 je dobré, aby mělo dítě minimálně 48 cm výšku rozkroku. Ideální stav je samozřejmě vzít dítko s sebou a na prodejně kola vyzkoušet a nechat od našeho mechanika přesně nastavit ... Velikosti se více věnujeme v článku Jak vybrat správnou velikost dětského kola?  a textu Jak velké kolo vybrat pro dítě

Na prodejně v Brně si lze vyzkoušet celou škálu dětských kol na parkovišti za prodejnou.

 

3. Ergonomie dětského kola

Ergonomie nebo-li proporce kola vzhledem k dítěti, postavení řídítek, délka rámu a volba komponentů vhodných pro dětské kolo. Řada levných kol používá dítěti neúměrné neproporční komponenty či nevhodnou geometrii rámu, klik, velké brzdové páky atd. Například kola Rascal, Woom, FROG či Early Rider mají optimalizovanou jak délku kliky pro malé děti, tak i jejich vertikální vzdálenost od země v nejnižší poloze- což je podle odborných studií velmi důležitý parametr pro kyčle dítěte, efektivní využití síly pro šlapání atd... Tip: v nabídce nově i horská dětská kola.

 

4. Komponenty dětského kola

Komponenty ovlivňují zásadně životnost kola a lehkost jízdy. Pokud ušetříte a pořídíte levné kolo, počítejte většinou s tím, že po jednom dítěti pravděpodobně "odputuje" do kontejneru. Kolo s kvalitními komponenty užijí všichni sourozenci a navíc ho za relativně solidní zůstatkovou cenu můžete dále prodat. Tedy ve výsledku mají vaše děti za stejnou konečnou útratu pro svoje první cyklistické krůčky kvalitní a bezpečné kolo ...

 

5. Zaměřte se na bezpečnost a příslušenství

Nesmírně důležitá je i bezpečnost dítěte, proto prodáváme jen kola, co splňují nejstísněnější normy. Ta zdůrazňuje například zakrytí těch míst, která by mohla dítě zranit – zaoblené hrany nebo kryt řetězu. Samozřejmostí by měly být obalená řidítka či pohodlné sedlo.

Povinnost je i helma a při výuce doporučujeme i chrániče. Hodí se také cyklistické rukavice, které sají pot, a zajistí, že říditka neklouží a samozřejmě chrání proti odřeninám. Dále můžeme doporučit košík s cyklistickou lahví, zvonek a brašničku pod sedlo.

Tip: při nákupu kola můžete využít náš konfigurátor, kde získáte výrazné slevy na příslušenství.

 

Přeji vám a vašim dětem mnoho šťastných a pohodových kilometru v sedle!

Ondřej Brunecký
Cyklospeciality.cz

Prohlédnout dětská kola >>