KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat elektrokolo?

14.3.2010
V tomto textu se pokusíme vás v jednoduchých krocích navést, jak zvolit pro vás vhodné elektrokolo - jak vybrat elektrokolo krok za krokem. Než se do toho pustíme, dovolíme si však malou odbočku ke stavu nabídky elektrokol na českém a slovenském trhu. S politováním musíme totiž konstatovat, že čínská elektrokola s prabídnou kvalitou a pochybnou zárukou dobývají naše ulice.
 
Přitom velmi krátce, vzhledem ke kvalitě komponentů a baterií, budou dobývat naše skládky odpadu a zatěžovat naše životní prostředí namísto toho, aby jej šetřily, což by mělo být cílem…. Ono stačí umět počítat do dvaceti a mít představu, kolik stojí průměrné klasické kolo a sada elektrifikační elektroniky, aby člověku bylo jasné, jaké kvality musí mít elektrokolo o pořizovací ceně pod 20 000,- Kč. Máme bohužel, či bohudík, osobní zkušenosti se servisem kol této kategorie pro zákazníky, kteří se nechali zlákat nízkou cenou, a víme, v jakém jsou stavu po roce až dvou užívání, a právě proto se snažíme takovéto produkty vám v CYKLOSPECIALITÁCH nenabízet …
 
Nabídka CYKLOSPECIALIT zahrnuje užší portfolio kvalitních elektrokol, přičemž každé z nich vyniká něčím jiným a každé z nich je vhodné pro jiného uživatele a jinou formu používání. Při výběru elektrokola tedy zkuste nehledět pouze na cenu, ale na to, k jakému účelu kolo kupujete. Jen tak předejdete zklamání z koupě levného či drahého produktu, který vám nesplní vaše očekávání …
 

6 otázek při výběru elektrokola

  1. Hledám kolo pro příležitostné rekreační využití a pojíždění nebo kolo pro plnohodnotné celodenní výlety za hranicí 50 km?
  2. Hledám elektrokolo pro dopravování se každý den do práce nebo kolo jen příležitostně na ryby či na víkend?
  3. Hledám takové kolo, abych se vůbec nenadřel a mohl se pohodlně vozit nebo něco svižnějšího a sportovnějšího, co se chová více jako běžné kolo, jen s příjemnou asistencí při stoupání do kopce?
  4. Hledám kolo s komponenty, které při standardním využívání vydrží řadu let nebo se spokojím s levnou výbavou a nižší životností kola a jeho součástek?
  5. Jsem vyšší postavy či vyšší váhové kategorie a chtěl bych dojezd elektrokola i v kopcovitém terénu nad 50 km?
  6. Potřebuji kolo, které lze složit tak, aby se vešlo například do kufru automobilu?
 

Nejdůležitější parametry výběru

 
Důležitým parametrem, který je při výběru elektrokola často opomíjen, je výbava mechanickými díly kola jako takového. Tedy kvalita ložiskových osazení, kvalita os, odpružení, kvalita brzd a pohyblivých částí. Toto vše jsou věci, které přímo ovlivňují životnost kola, jeho reálný dojezd a pocit z jízdy. Ovlivňují také to, jak kolo jede, pokud je vybitá nebo vypnutá baterie. Například nekvalitní ložiska mohou kolo výrazně brzdit, stejně jako osazení levným motorem. „Ušlapat“ takové kolo, pokud se vybije baterie, je doslova za trest. Je potřeba si také uvědomit, že vzhledem k dynamičtější jízdě jsou tyto mechanické části namáhány daleko více než u běžných kol. Proto osazení nejlevnějšími komponenty vede k jejich rychlé destrukci a nízké životnosti kola. Důležité jsou pro vaši bezpečnost také kvalitní brzdy. Elektrokolo je daleko rychlejším kolem s delší brzdnou dráhou díky vyšší váze, tedy na kvalitě brzd skutečně záleží. Nutná je funkce automatického odpojení motoru při brzdění !!!
 

Podrobně k volbě modelů, které můžete zakoupit v prodejnách CYKLOSPECIALIT:

 

Tato kola jsou určena pro náročnější uživatele, kteří hledají univerzální cestovní elektrokolo s kvalitními komponenty pro dlouhou životnost a s vysokým dojezdem. Kola jsou vhodná i pro vyšší váhovou kategorii a jsou proto vybavena vynikajícími japonskými motory DAPU s kroutivým momentem 45 Nm. V praxi to znamená, že motor má výrazně vyšší tah do kopce a pro rozjezd i při větším zatížení. Kapacita baterie okolo 600 Wh pak znamená dostatek energie pro dojezd na hranici 100 km.

Elektrokolo Wisper 705 se 2017 z půjčovny - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

 2. Anglická elektrokola MOMENTUM

Tato kola jsou určena pro uživatele, kteří hledají elektrokolo odlišného charakteru, než je většina kol prodávaných na našem trhu. Elektrokola MOMENTUM vynikají jednoduchým stylovým designem a naprosto unikátním torzním snímačem. Právě tento snímač dělá kola Momentum „druhem z budoucnosti“. Kola totiž reagují s naprostou přesností na tlak nohy na pedál – odezva kola je okamžitá a dávkování dopomoci motoru přesně reaguje na momentální potřebu. Nestane se tak, že kolo vás vystřelí dopředu na rovině nebo v případě, že to vůbec nepotřebujete, jak se stává u běžných elektrokol na našem trhu prodávaných. Kola jsou vhodná zejména pro každodenní nasazení pro osobní dopravu a pro univerzální volnočasové využití. Model T je určen primárně pro dámy a pohodovou pohodlnou jízdu. Naopak model MOMENTUM UpStart je „raketou“ mezi elektrokoly s neuvěřitelnou váhou 19 kg a s fantastickým odpichem. Je tedy určeno pro každého, kdo očekává od kola svižnější starty a perfektně vyrovnaný pocit z jízdy.
 

3. Elektrokola LOVELEC

Elektrokolo Lovelec Hiker - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Tato kola jsou určena pro méně náročné uživatele, kteří hledají kvalitní elektrokolo s příznivou pořizovací cenou. Kvalita a spolehlivost kol LOVELEC je nadstandardní v této cenové kategorii, nicméně je třeba počítat s tím, že se jedná o kola určená pro standardní volnočasové využití.