KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Skládací kola Eska

18.11.2010

Češi o skládací kola (Eska) po socialistické éře nejevili velký zájem. Spíše se zaměřovali na zahraniční značky kol a největší boom v postkomunistické éře zažívala kola horská, která pronikla paradoxně i do oblastí, pro které bylo jejich využití vyložené nevhodné, či minimálně nepohodlné. Slavné značky skládacích kol, které se etablovaly na zahraničních trzích zůstávaly u nás donedávna vcelku neznámé. (BROMPTON, MOULTON, TERN, DAHON, STRIDA). Tento kompaktní stroj s praktickým skládacím systémem, který si většina z nás spojujeme s obdobím za železnou oponou se na našich silnicích a stezkách objevoval spíše výjimečně. Skládací kola se dostala do popředí teprve s nárustem městské a silniční cyklistiky a vy souvislosti s pohodlnou rekreační cyklistiokou.  Jejich vzestup na oblibě katalyzoval i rozvoj moderních koloběžek a elektrokol a obecně počet lidí, kteří začali využívat kolo nejen ke sportovnímu účelu, ale i jako formu vysoce efektivní a příjemné formy dopravy.

Prohlédnout skládačky v e-shopu >>>

Rozšířešní esky do celého světa

Po tomto druhu skládacího kola byla obrovská poptávka. Proslavil se i za hranicemi naši země. Pořídili si jej nejen Němci, ale Japonci či Korejci. Ovšem ani Češi nezůstali pozadu. V obchodech s jízdními koly si lze nyní obstarat zajímavě řešené skládací a rozkládací kola.

 

Historie kol Eska

Původně skládací kola dodávala na tehdejší trh věhlasná společnost Eska z Chebu. Ta svou výrobu uzavřela během roku 1996. Za dobu svého provozu vyjelo z výrobní linky nespočet těchto nablýskaných modelů, které skončily nejenom na evropském trhu, nýbrž i v Africe, v Asii i na Americkém kontinentu.



Legendární jízdní kola Eska byly vybaveny masivní rámovou trubkou, která byla rozdělena na dvě části. Ty byly propojeny snadno ovladatelným šroubem. Jakmile došlo k jejich uvolnění, kolo se perfektně rozložilo na dva kusy, jež se bez problémů vlezly do kufru auta. Bicykly ve skládací verzi měly světlo s dynamem, nosič, přední brzdu, chránič řetězů a plastové sedadlo. Samozřejmostí byly i kvalitní pneumatiky, blatníky a stylová řídítka.

 

Novodobé esky

Dnes dominují na trhu se skládacími koly dvě společnosti ze Spojených států amerických a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Ovšem cena těchto kole je mnohem vyšší. Jde o částku přesahující 18 tisíc korun. I přesto si skládačky u nás najdou své příznivce.

Skládací kolo Tern

Tento prostředek se vyznačuje naprostou pohodlností, která je zabezpečena špičkovými koly se širokými pneumatikami a dalšími vychtávkami. Kola jsou k mání ve velikosti 20' či 24'. Skládačky jsou vybaveny ostatními úžasnými komponentami.

 

skládací kolo STRIDA SX

Eska kolo skládačka od Strida