KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat ideální kolo k rekreačnímu ježdění

11.2.2012

Cyklistika zažívá v naších luzích a hájích během posledních let hotovou renesanci. Úspěchy českých a slovenských sportovců v kombinaci s růstem zájmu o zdravý životní styl přivádějí k jízdě na dvou kolech čím dál tím více lidí. A výrobci jim tak logicky servírují čím dál tím více druhů jízdních kol. Dokonce až tolik, že je pro nezasvěceného téměř nemožné rozhodnout se pro nějaký konkrétní model. My vás však nenecháme na holičkách! S naším přehledným rádcem si vyberete ten pravý stroj během pár minut.

 

Kolo je nástroj, který vám musí věrně sloužit

Je třeba ujasnit si, k čemu vám kolo vlastně poslouží. Chcete dát košem městské hromadné dopravě a jezdit zdravě do práce nebo na nákupy? Nebo se spíše chystáte na výlety do přírody? Chcete jezdit společně s dětmi nebo objemným nákladem? Anebo jen skvěle vypadat při řešení pochůzek (ano i pro tento důvod máme pochopení)? Odpovědi na tyto otázky vás navedou do jedné ze čtyř hlavních kategorií moderních kol. Každá z nich se hodí jen k některým úkonům, přesto však v jejich využití nalezneme množství průniků.

Rámcově vám při odpovědi na klíčové otázky pomůže následující tabulka:

TYP / využití

Vhodné do města

Vhodné pro převoz nákladu

Na delší vzdálenosti

Jinde než na silnici?

 
 

Městská kola

 

Skládací kola

X

X

X

 

Nákladní kola

X

X

 

Horská kola

X

 

 


Vysvětlivky: 

✓ (vhodné)

X (nevhodné)

– (vhodné při občasném využití)

Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou investici se však s přednostmi a úskalími typů kol doporučujeme seznámit i podrobněji. Výběr typu kola je přece jen rozhodnutím s významným vlivem na vaše budoucí pohodlí při jízdě a styl! Ke každému typu kol jsme vám shrnuli hlavní přednosti, nedostatky a typy ke vhodnému využití:

 

Klasická městská kola

Tento typ kola je synonymem pro pohodlnou a poklidnou jízdu. Umožňuje vám vymáčknout požitek i z jinak zcela nezábavných činností jako cesta do práce, do školy nebo jízda na večerní party. Díky přidruženým košíkům se městská kola dají skvěle využít také na přepravu nákupů. Často chápána jako retro nebo stylová kola. Ve svém designu se totiž většinou inspirují v 60. či 70. letech. S historickými koly však mají společný pouze vzhled a nikoliv jízdní vlastnosti. Čekejte od nich ergonomický posed a více rychlost, o kterých si skutečná kola ze 70. let mohou jen nechat zdát.

  • + Pohodlný posed
  • + Větší úložný prostor
  • + Design
  • - Menší množství rychlostních převodů

Městké kolo Pashley BRITANNIA 8 rychlostí - červená - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Skládací kola

Nejoblíbenější typ pro městské „hračičky“. Základním poznávacím znakem těchto kol je jejich skladnost. Dají se totiž během pár vteřin složit a uložit do tašky. Díky využití technicky vybroušených slitin jsou velmi lehká, ale přesto odolná. Často je využívají lidé s omezeným úložným prostorem nebo chorobní cestovatelé. Proč? S tímto typem kola se dá bez problému cestovat jakýmkoliv autobusem, vlakem nebo i letadlem. Zpravidla však mají tenčí kola a méně převodů.

  • + Bezkonkurenční skladnost
  • + Vhodné pro kombinovanou dopravu
  • - Namáhavější jízda

Skládací kolo Brompton M3L BK/BK - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Nákladní kola

Otevírají nové možnosti mobilnímu podnikání (fungují jako pohyblivé stánky). Zavalitá konstrukce umožňuje těmto bicyklům převážet těžký a objemný náklad. K tomuto účelu jsou mnohem lepší, než kola s připojeným vozíkem, protože se s kargem počítá už rovnou v designu produktu. Celková ovladatelnost a rychlost je tak na vyšší úrovni. Uplatnění ale mají i pro rodiny s dětmi. Skvěle se v nich vozí objemné nákupy nebo i menší děti.

  • + Obrovský úložný prostor
  • + Možnost cestovat s malými dětmi
  • - Pomalejší a namáhavější jízda v závislosti na nákladu

Nákladní kolo Babboe Curve - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.