KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Jak vybrat helmu na lyže?

20.8.2010

Lyžařská helma patří k základnímu vybavení, které je při lyžování potřeba. A protože lyžování patří mezi poměrně nebezpečné sporty, nevyplatí se na lyžařských helmách šetřit a je lepší investovat do kvalitní přilby, která vás při pádu ochrání.

V první řadě se musíte rozhodnout mezi základními dvěma typy helem. Existují jednak takzvané helmy celoskeletové (s tvrdým uchem), a dále helmy s měkkým uchem. Zatímco závodní lyžaři dávají přednost prvně zmíněnému typu, ostatní si pořizují spíše helmy s měkkým uchem. Ty jsou pro lyžaře totiž mnohem pohodlnější, méně se v nich potí, a navíc chrání prakticky stejně jako přilby celoskeletové.

helma

Lyžařskou helmu si je samozřejmě nutné před koupí vyzkoušet, je třeba, aby vám na hlavě přesně seděla. Rozhodně tedy zajděte do kamenného obchodu a vyzkoušejte si několik výrobků. Ten který vám sedí na hlavě i bez zapnutí je ten pravý! To, že máte na hlavě přilbu správně nasazenou poznáte tak, že prostor mezi vaším obočím a helmou nebude větší než dva až tři centimetry. Znamená to tedy, že s dobře nasazenou helmou byste neměli nikdy mít odkryté celé čelo. Také dávejte pozor na to, aby vám helma netlačila. Krátce se to sice vydržet dá, ale při celodenním lyžování byste z ní měli akorát nepříjemné bolesti hlavy.

V dalším kroku se při výběru lyžařské helmy zaměřte na větrací otvory. Ty mohou být buď stále otevřené, nebo regulovatelné. U stále otevřeného větrání ale počítejte s tím, že při hodně větrném a chladném počasí to může být trochu nepříjemné. Větrací otvory jsou ale na helmě potřeba, jinak by se vám nadměrně potila hlava. Pokud pořizujete novou lyžařskou helmu, nezapomeňte si sebou vzít lyžařské brýle. Je důležité, aby si při nošení přilba s brýlemi vzájemně nezavazely.

helma

Existují dvě technologie, které se při výrobě helem používají. V prvním případě se ke skořepině polystyrenová část přilby lepí. Takto vyrobené helmy jsou sice levnější, ale na druhou stranu jsou o něco těžší. U druhé technologie, takzvané in-moldové, se polystyren za velkého tlaku ke skořepinové části lisuje. Tento typ helem je pak lehčí a tenčí.

Pokud si navíc trochu připlatíte, můžete si koupit lyžařskou helmu s celou řadou vychytávek. Existují například přilby, které mají zabudovaný MP3 přehrávač, nebo zabudovaný mikrofon a bluetooth, takže budete moct přijímat za jízdy i hovory.

Prohlédnout kompletní sortiment lyžařských helem u nás v e-shopu.