KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak správně zvolit velikost rámu elektrokola?

12.1.2012

Pokud pomineme otázku designu a výkonu pomocného motoru, je výběr rámu fakticky nejdůležitějším rozhodnutím při koupi elektrokola. Správná velikost rámu kola vám totiž zajistí bezpečnější, pohodlnější a svižnější jízdu. Těch několik málo minut, které jeho výběr zabere (většinu strávíte měřením), se vám bohatě vrátí již během první projížďky.

 

Co si pod rámem kola představit?

Velikost rámu elektrokola je dána vzdáleností mezi středovou osou pedálů a místem kde se rám setkává se sedlovou trubkou. Jeho velikost tak ovlivňuje na jedné straně váš došlap k zemi a k pedálům a na druhé celkový dohmat k řídítkům. Jinými slovy ovlivňuje všechno. Ona „ideální“ velkost rámu pak ve výsledku závisí na typu kola, vaší výšce, stylu jízdy a osobních preferencích.

javascript:void(0)

Ideální velikost rámu vašeho elektrokola můžete určit fyzicky, nebo se k jeho velikosti propočítat. Obě metody jsou plně využitelné a validní. Nabízíme vám tedy návod k oběma.

 

Zjištění správné velikosti rámu - první a přesnější metoda

Vezměte si na pomoc metr a pečlivě změřte vaši celkovou výšku, délku nohy od země po pánevní kost a rozpětí rukou. Poté nahlédněte do následující tabulky:

Výška postavy

Délka nohy

Velikost rámu

cm

palce

druhotné značení

161

72

42

16,5

S

165

75

44

17,3

169

79

46

18,1

M

173

82

48

18,9

179

87

50

19,7

L

183

89

25

20,5

187

92

54

21,3

XL

193

96

56

22

(Značení velikostí jako S,M,L,XL  je pouze orientační, doporučujeme se řídit čísly!)

Primárně vybírejte délku rámu porovnáním naměřené výšky postavy a délky nohy s hodnotami v tabulce. Pokud se nacházíte mezi dvěma velikostmi, pomůže vám naměřené rozpětí rukou. Pokud máte delší rozpětí rukou, než výšku postavy, vyberte tu větší z varianta. Pokud je tomu naopak, a rozpětí vašich rukou je menší, než tělesná výška, bude pro vaše elektrokolo zřejmě vhodnější ten menší rám.

 

Zjištění správné velikosti rámu - druhá metoda

Tento rychlý způsob je ideální pro případy, kdy již kolo máte koupené (a chcete si jen ověřit, že má správnou velikost) nebo pokud jej zrovna vybíráte na prodejně. Ve zkratce se dá říct, že správně vybrané kolo umožňuje jezdci:

  1. Stát nad rámem kola s rezervou okolo 5 cm (to lze také jednoduše vypočítat: vnitřní délka vaší nohy – výška rámu od země)
  2. Záběr do pedálu s mírným pokrčením v koleni.
  3. Pohodlně dosáhnout na brzdy a ovládání převodů/rychlostí.

Pokud vám vybrané elektrokolo tohle všechno umožňuje, má správnou velikost pro vaší postavu.

Specifika pro dětská elektrokola

Dětské bicykly se podle velikosti rámu nevybírají. Při výběru se přihlíží k výšce a věku dítěte. Může to však být ošemetné. Doporučujeme:

  1. Nespoléhejte na věk. Doporučený věk počítá s průměrnou výškou dítěte v zemi výrobce. Ta naše se může lišit.
  2. Častou chybou je kupovat kolo, do kterého dítě doroste. Pokud kolo nebude pro dítě pohodlné od prvního dne, nebude dítě jezdit stabilně a sebevědomě. Zvyšuje se tím riziko pádu a odporu k cyklistice. Můžete tak zabránit tomu, aby se pro cyklistiku dítě nadchlo.
  3. Opět nejvíce záleží na vnitřní délce nohy a celkové výšce dítěte.

 S výběrem vám pomůže tato tabulka:

Průměr kol (palce)

Věk dítěte (roky)

Výška dítěte (cm)

 
 

12

2—4

90 —110

 

16

4—7

100—125

 

20

6—9

105—135

 

24

8—12

115—155

 

26

nad 10

   

 

Pokud jste se úspěšně pročetli až sem, víte již vše potřebné k výběru rámu elektrokola i bicyklu samotného. Troufáme si i říct, že v problematice kovaným expertem! Přestože lze pomocí popsaných metod rám vybrat velmi přesně, rádi vám samozřejmě s výběrem pomůžeme na některé z našich prodejen.