KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

10. Mistrovství světa Brompton 2015 v Londýně

23.1.2011

Česká výprava na výročním 10. Mistrovství světa Brompton 2015 v Londýně

 

Výzvu 10. výročního Mistrovství světa skládacích kol Brompton a šanci kroužit doslova pod okny anglické královny v pelotonu bezmála 500 účastníků využilo 12 českých majitelů skládacích kol Brompton. Organizace české výpravy s cyklistickým poznávacím programem Londýna se zhostil již tradičně Ondřej Brunecký z Cyklospecialit a Anglické legendy.

 

Program výpravy zahrnoval, kromě účasti v šampionátu s neopakovatelnou atmosférou a tisíci diváky, tři dny objevování nejrůznějších zákoutí Londýna ze sedel věrných a všestranných skládacích kol Brompton. Mimo tradiční londýnské cíle jsme navštívili původní sídlo královny ve vzdálenějším Hampton Court Palace, projeli se od západu na východ celým Londýnem podél hauseboty napěchovaného Regent's kanálu až do charismatických Docklands. Odtud přes nultý poledník v Greenwitch kolem Millenium Dome a dějiště olympijských her až k technickému divu světa – bezpečnostní protipovodňové bariéře na řece Temži. Nenechali jsme si ujít ani rušný tep velkoměsta v historickém a bankovním centrum kolem Temže a prověřili podmínky pro cyklisty v této desetimilónové metropoli. Překvapivý závěr výpravy byl takový, že se navzdory několikanásobně hustšímu provozu cítila v ulicích pezpečněji než u nás...  Pravděpodobně by tuto cestu měl absolvovat každý, kdo chce mluvit do cyklistických opatření našich měst. Utlučeny velmi rychle by zde byly například argumenty o nedostatku místa pro cyklistickou infrastrukturu v našich ulicích. Uzoučké ulice historického centra Londýna vstřebaly vždy jak hustou motorovou dopravu, tak disponovaly takřka bez vyjímky i vyhrazeným červeným cyklopruhem a často i koridorem autobusové dopravy!

 

Desátý výroční ročník šampionátu zahajoval sérii profesionálních cyklistických silničních závodů nazvaných London Prudential Ride - největší svátek cyklistů ve Velké Británii. V užším centru Londýna s odkloněnou automobilovou dopravou kroužilo v tento den na 70 000 cyklistů všech věkových kategorií a stylů!  Setkání nadšenců a příznivců kol Brompton ze všech kontinentů světa opět potvrdilo oblibu a výjimečnost těchto v Anglii navržených a vyráběných skládacích kol. Osobní vztah ke skladným miláčkům na bezmála 18-palcových kolech byl patrný na pětistech originálech kol Brompton, vždy doladěných k povaze a individualitě nadšených majitelů. Přibylo i  originálních uživatelsky upravených strojů z titanu či karbonu, kdy nejlehčí kousek vážil kolem neuvěřitelných šesti kilogramů!

 

O prvním místě na šampionátu rozhodla až cílová kamera. Vítěz Emsley Mark i těsně druhý Miteve Yavor dojeli ve shodném čase 26 min 45 s. (Délka závodu 17 km - 8 kol parkem kolem Buckinghamského paláce)

 

Ve světové konkurenci, v které nechyběli profesionální závodníci, si naše výprava vedla skvěle. Se ztrátou pouhých čtyř desetin sekundy na 1. místo dojel jako šestnáctý Ivo Petrouš. Na nádherném celkovém 51. místě se umístil Pavel Hudeček a v kategorii žen si připsala skvělé 8. místo Zuzana Hudečková! V kategorii nejstarších závodníků si dojel pro zasloužené 46. místo Boris Pícha. Prvenství ve skládání kola Brompton na čas z minulých šampionátů opět obhájil Ivo Petrouš s časem neuvěřitelných 6,83 s!

 

O skvělou náladu české výpravy se staral již tradičně František Strnad, který tentokrát v přestrojení za anglickou královnu Alžbětu bavil davy fanoušků kolem trati. Jeho převlek budil i nebývalé nadšení při projížďce Londýnem před vlastním závodem. Po Big Benu byl Franta alias Alžběta II. snad nejžádanějším fotografickým objektem turistů z celého světa. Však také nepodcenil přípravu a od čtyř hodin ráno pečlivě holil lýtka a chystal detaily převleku :)

Dle dostupných informací proběhne 11. ročník Mistrovství světa Brompton v létě 2016 opět v Londýně ve spojení s londýnským festivalem Prudential Ride. Koho z vás akce láká, a o účasti v roce 2016 uvažujete, přihlaste se zavčas k odběru informací e-mailem na stránkách www.cyklospeciality.cz nebo  nám napište na info(zavináč)anglickalegenda.cz

 

Rovněž si vás dovolujeme pozvat na již 5. ročník Mistrovství České republiky Brompton, které se koná v rámci Festivalu Cyklospecialit 26. 9. 2015 u Janova hradu v lednicko-valtickém areálu. Součástí festivalu je i závod koloběžek a bohatý doprovodný program s divadelním vystoupením.

 

Těšíme se na vás!