KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Na mistrovství světa BROMPTON

11.5.2011

Mohlo by se zdát, že závod na skládacích kolech je ryze výstřední záležitostí v duchu anglické mentality, ale není tomu úplně tak. Ačkoli v roce 2016 se jede přímo na hlavní trídě Mall u Buckinghamského paláce v Londýně již jedenáctý ročník s limitovanou obsazeností k šesti stům závodníků a většina závodů se skutečně odehrála v Anglii, mistrovství jako takové se narodilo v kruhu nadšených "bromptonářů" v Barcelóně. Což dokazuje že obliba této maximálně promyšlené a dotažené skládačky je opravdu celosvětová.

A proč vlastně závody? U skládačky bychom úplně nečekali, že to je kolo k závodění?! Nicméně skládačky BROMPTON jsou natolik svižné a rychlé, že je s oblibou používají lidé napříč generacemi, tedy proč si na nich i nezazávodit! Pokud vezmeme vpotaz průměrnou rychlost v závodech na okruhu v řádu 16 km, která se pohybuje u vedoucího pelotonu ke 40 km/h, pak s klidným svědomím můžeme říci, že to je cyklistický závod jak se patří. Nicméně, aby si závod užili i ne vyloženě závodní typy či starší závodnící, vstupuje sem již ona "anglická excentricita" a doplňuje speciální pravidlo ohledně dresu - tzv dress kód. Závod se totiž jede ve společenském dresu s přesnými pravidly a kromě divácké atrakce a skvělé atmosféry se nabízí i symbolika spojení skládačky a města jako optimálního řešení městské mobility. Na kole do práce přeci nejezdíme v "elasťákach" - tedy i předpisem pro závod je pro pány sako a kravata (šortky povoleny) a pro dámy krátké společenské šaty atd. Na své si tedy přijdou i ti v závodě pomalejší, kteří vloží energii do přípravy dresu - za svůj vyladěný společenský (někdy až lehce výstřední) oděv sklidí bouřlivý aplaus mnohatisícového publika a mohou vyhrát velmi hodnotné ceny. Viz náš úžasný kamarád František Strnad v Roli anglické královny na závodech v roce 2015!

Na toto mistrovství světa jezdní Ondřej Brunecký s česko-slovenskými výpravami již od roku 2009. Dokumentaci z cest a fotografie lze nalézt zde: ANGLICKALEGENDA.CZ

Pokud se chcete zúčastnit mistrovství světa Brompton v letošním roce neváhejte, ZBÝVÁ POSLEDNÍCH PÁR DNÍ K REGISTRACI!

Pokud vám to již letos nevyjde, či jste se o závodech dozvěděli příliš pozdě, prosím nebojte - pojedeme za rok znovu! Jen si hlídejte termín pro příští rok a zavčas se registrujte! Abyste nepropásli informace o BWC či lokálním Mistrovství BROMPTON v rámci FESTIVALU CYKLOSPECIALIT zaregistrujte se k odběru nepravidelného newsleteru vpravo dole na HP CYKLOSPECIALIT.