KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak vybrat správnou velikost dětského kola?

Chystáte se koupit vůbec první dětské kolo? Povyrostlo vaše dítě a přemýšlíte, jak dlouho mu současné kolo vydrží? Nevíte si rady s tím, jakou velikost zvolit? Pro výběr správné velikosti není nutné osobně zavítat k nám na prodejnu . V tomto příspěvku vám s výběrem poradíme i pokud jste se rozhodli koupit dětské kolo na našem e-shopu. Konkrétní dotazy vám rádi zodpovíme po telefonu či prostřednictvím zprávy  

Co se dozvíte?

 

Na co se soustředit?  

Při výběru velikosti dětského jízdního kola se řídíme parametry jako věk, výška, délka vnitřní nohy či vzdálenost horní rámové trubky od země. Nicméně, na každý z těchto údajů se nelze vždy stoprocentně spoléhat. Stejně staré děti mohou být například různě vysoké. Důležité je i to, jestli se vaše dítě s jízdou na kole teprve seznamuje, nebo na něm tráví více času a má již jízdu plně pod kontrolou. V tomto příspěvku budeme pro určení správné velikosti dětského kola vycházet ze dvou hlavních parametru, a to délky vnitřní nohy a výšky.  

 

Odrážedla pro nejmenší děti  

Nejmenším dětem jsou určena odrážedla , která se od jízdních kol liší tím, že nejsou vybavena pedálovým pohonem. Děti je ovládají odrazem nohou od země. Odrážedla představují ideální způsob, jak si osvojit rovnováhu a seznámit se s ruční brzdou (pokud je součástí odrážedla).   Velikost dětských odrážedel se často liší výrobce od výrobce. Navíc někteří, jako například značka Woom , nabízí hned několik velikostí. Proto je dobré na dané odrážedlo buď dítě přímo posadit, nebo se řídit údaji, které výrobce uvádí.    

děti na odrážedlech

Jak na to?  

→ Chceme si odrážedlo vyzkoušet na prodejně : Ujistěte se, že při nastavení sedla v nejnižší možné poloze vaše dítě pohodlně dosáhne oběma nohama na zem.  

→ Chci si odrážedlo objednat přes www.cyklospeciality.cz: Vycházejte z uvedené minimální délky vnitřní nohy. Tu změříte od země v místě paty po rozkrok, když je dítě obuté.  
 

Tabulka: Minimální vnitřní délka nohy pro odrážedla dle značky  

  Odrážedla 
Rascal Punk  35 cm 
Woom 1  26 cm 
Woom 1 Plus  36 cm 
Frog Tadpole 10“   23 cm 
Frog Tadpole 12“  31 cm 

Průvodce výběrem dětského odrážedla

 

Dětská kola pro malé a začínající cyklisty (cca 3–6 let) 

Menší děti na kolo nasedají, rozjíždí se a jezdí výhradně vsedě. Aby se cítily bezpečně, a měly své kolo pod kontrolou, potřebují oběma nohama dosáhnout na zem. Vnitřní délka nohy by proto měla odpovídat vzdálenosti sedla od země.    

začínají dítě na kole

Jak na to?  

→ Chceme si kolo vyzkoušet na prodejně : Ujistěte se, že při nastavení sedla v nejnižší možné poloze vaše dítě pohodlně dosáhne oběma nohama na zem.  

→ Chci si kolo objednat přes www.cyklospeciality.cz : Vycházejte z doporučené minimální délky vnitřní nohy . Tu změříte v místě paty od země po rozkrok.      

výška na určení velikosti kola

Tabulka: Minimální délka vnitřní nohy dle značek a velikostí  

průměr kol   14"  16"  20"  24"  26" 
Rascal  42 cm  45 cm  54 cm  65 cm  72 cm 
Woom  40 cm  48 cm  57 cm  69 cm  76 cm 
Frog MTB  -  -  -  58 cm  63/66 cm 
Frog Road  -  -  58 cm  67 cm  70 cm 

 

Dětská kola pro pokročilejší a větší děti (cca 6-10 let)  

Větším dětem již stačí dotýkat se země pouze špičkami nohou. Později, když se naučí na kolo nasedat vestoje, je možné výšku sedla ještě zvednout. Cílem je, aby děti využívaly plného rozsahu nohy při šlapání v sedle. Při takovém nastavení výšky sedla se již délka vnitřní nohy rovná vzdálenosti mezi sedlem a pedálem v jeho nejnižší poloze.    

pokročilejší cyklisté děti

Jak na to?  

→ Chceme si kolo vyzkoušet na prodejně : Ujistěte se, že při nastavení sedla v nejnižší možné poloze vaše dítě dosáhne alespoň špičkami nohou na zem.  

→ Chci si kolo objednat přes www.cyklospeciality.cz : Vycházejte z doporučené minimální délky vnitřní nohy , ke které nyní můžete přičíst 2-3 cm navíc . Tu změříte v místě paty od země po rozkrok.  

 

Jízdní kola pro velké děti a zkušenější cyklisty (10 let a starší)  

Děti, které na jízdním kole tráví více času a zvládnou urazit delší vzdálenost, by již měly využívat plné délky nohou při šlapání v sedle. Pokud šlapou s pokrčenýma nohama delší dobu, začnou je bolet neúměrně namáhaná stehna. Tato nepříjemnost je od jízdy na kole dokáže velmi rychle odradit.    

zkušené dítě cyklista

Jak na to?  

→ Chceme si kolo vyzkoušet na prodejně : Sedlo nastavte tak, aby byla noha na pedálu v nejnižší možné poloze plně natažená.  

→ Chci si kolo objednat přes www.cyklospeciality.cz : Řiďte se doporučenou výškou dítěte .    

 

Tabulka: Minimální doporučená výška dítěte dle značek a velikostí  

 průměr kol  14"  16"  20"  24"  26" 
Rascal  90 cm  100 cm  110 cm  120 cm  135 cm 
WOOM  95 cm  105 cm  115 cm  125 cm  140 cm 
Frog MTB  -  -  -  115 cm  120/125 cm 
Frog Road  -  -  114 cm  124 cm  136 cm 

 

Kluci vs. holky  

Při výběru správné velikosti hraje výraznou roli i poměr délky dolních končetin vůči trupu. Děvčatům, jež mají zpravidla poměrově delší nohy, budou více vyhovovat kratší jízdní kola jako například dětská kola Woom . Naopak chlapcům lépe sednou dětská kola s výrazným sklonem horní rámové trubky (sloppingem), který najdete na jízdních kolech Rascal .  

 

Nejčastější chyby a nástrahy při výběru velikosti dětského kola

I přesto, že je výběr správné velikosti dětského jízdního kola poměrně jednoduchý, rodiče v něm z několika opakujících důvodů chybují.  

 

A) Příliš velká velikost  

Častou snahou rodičů je zakoupit jízdní kolo, které vydrží co možná nejdéle. Dětem tak záměrně vybírají příliš velké kolo, na kterém se ale jejich dítě cítí nejistě a nepohodlně. Argument, že dítě do větší velikosti jízdního kola časem doroste, je špatný. Jízda na příliš velkém kole je pro vaše dítě riskantní až nebezpečná, zbytečně namáhavá a nepohodlná. Nevhodná velikost vaše dítě od cyklistiky jednoduše a rychle odradí.  

B) Příliš malá velikost  

Problémem je i příliš malé dětské kolo. Dítě se na něm stěží poskládá, hrbí se, jízda na něm je nestabilní. Nepříjemné je i to, že na poměrově malém kole nebude stačit svým vrstevníkům. To vše opět povede ke ztrátě motivace na kole jezdit.  

C) Výška horní rámové trubky  

Někdy se při výběru správné velikosti rámu řeší i to, aby bylo dítě schopné pohodlně si stoupnout obkročmo přes horní rámovou trubku. Tedy, aby výška horní rámové trubky od země byla kratší než délka vnitřní nohy. Tento přístup však pochází z dob, kdy se jízdní kola vyráběla pouze v pár velikostech. U současných modelů dětských kol s moderní geometrií se s tímto problémem již nesetkáváme.    Výběr správné velikosti dětského jízdního kola je zásadní nejen z důvodu zdravého a přirozeného pohybu a bezpečí, ale také proto, aby na něm vaše dítě jezdilo od samého začátku rádo. Pokud kolo dítěti vyhovuje a cítí se na něm přirozeně a jistě, můžete si vy být jisti, že si jízdu na něm rychle osvojí a oblíbí. Ostatně jízda na kole je jeden z nejsvobodnějších pocitů vůbec.    

Často kladené otázky (FAQ)  

Co znamená velikost kola 26?  

Velikost jízdního kola 26 znamená to, že je postaveno na zapletených kolech, která mají průměr 26“ (palců). Dětská kola ve velikost 26 jsou určena pro děti od cca 10 let a výšky od přibližně 140 cm.  

 

Jak se pozná velikost kola?  

Dětská jízdní kola jsou velikostně označená dle průměru zapletených kol. Ten se uvádí v palcích. Odrážedla začínají průměrem 12“ a nejmenší šlapací kola mají zpravidla průměr kol 16“. Většina výrobců uvádí velikost v názvu modelu, ale jsou i výjimky. Woom například značí svá kola 1 až 6. Jedničku mají ve svém názvu odrážedla a 6 zastupuje 26“ kola.  

 

Kde se měří velikost rámu?  

Velikost rámu jízdního kola se měří od středu středového složení po konec sedlové trubky. Tuto míru uvádí výrobci v nákresu geometrie pod označením „Seat Tube Length“. U dětských kol tato míra narůstá úměrně s velikostí zapletených kol. V případě jízdních kol pro dospělé se velikosti označují XS, S, M, L, XL u horských kol a gravel biků a 50, 52, 54, 56, 58 u silničních kol. Čísla zde značí palce.  

 

Jak se měří velikost dětského kola?  

Velikost dětského kola změříme podle výšky sedla od země. Tato míra by měla odpovídat vnitřní délce nohy. Sedlo je možné zasunout nadoraz, ale při vysunutí je třeba dodržet minimální hloubku zasunutí.

 

Jakou velikost kol zvolit u dětského kola?  

S velikostí zapletených kol u dětského jízdního kola si nemusíte lámat hlavu. Výrobci již vybavují dětská jízdní kola odpovídající velikostí zapletených kol. Řiďte se tedy pouze parametry jako je doporučená výška dítěte a minimální délka vnitřní nohy.  

 

Jaké kolo pro 3 leté dítě?

Pro 3 leté dítě s výškou mezi 95 – 115 cm doporučujeme 14“ kolo. Věk však není ten nejlepší faktor, podle kterého byste se měli rozhodovat. Doporučujeme přečíst informace v článku včetně návodu na změření.

 

Jak velké kolo pro 4leté dítě?  

Pro 4 leté dítě s výškou mezi 100 a 115 cm doporučujeme 16“ kolo. Věk však nemusí být vždy tím nejspolehlivějším ukazatelem pro výběr správné velikosti dětského kola. Podrobně se tomuto tématu věnujeme v článku výše.

 

Jak velké kolo pro 160 cm?   

Pro náctileté od výšky 150 cm platí již stejná pravidla jako je tomu u dospělých cyklistů. Vychází se z doporučené výšky jezdce. Orientační přehled nabídne tabulka níže. Ale pozor, u různých výrobců se tato doporučení mohou lišit.  

 Výška jezdce 

Horská kola 

Silniční kola 

150 – 155 cm 

XS 

50 

155 – 165 cm 

S 

52 

165 – 175 cm 

M 

54 

175 – 185 cm 

L 

56 

185 – 195 cm 

XL 

58 

 

Jak vybrat velikost rámu kola?  

Velikost rámu vybírejte dle doporučení výrobce. To naleznete buď přímo v popisku konkrétního kola, nebo v tabulce doporučených velikostí konkrétního výrobce.  

V případě, že jste nedostali odpověď na svoji otázku, ozvěte se nám na některý z našich kontaktů .  

 

Kde koupit dítěti kolo?

Dětské kolo doporučujeme kupovat ve specializované cyklo prodejně, kde mají zkušenosti s dětskou cyklistikou. Jen tam vám dokáže prodejce poradit, určit vhodnou velikost a další parametry. Navštivte naše prodejny nebo nás kontaktujte online.

 

Kdy koupit první dětské kolo?
První dětské kolo doporučujeme koupit mezi 3-4. rokem.

 

Kolik stojí dětské kolo?

Kvalitní, bezpečné a dětské kolo koupíte již od 3 953 Kč. Pamatujte na to, že však cena není jediným parametrem při výběru kola. Například značky Rascal a Woom patří mezi dražší kola, ale drží si svou cenu. I po pár letech používání je snadno a prakticky beze ztráty prodáte.

 

 

Dále vás zajímá

 

Tabulka s výběrem dětského kola podle věku dítěte:

Tip: výběr kola podle věku dítěte je značně nepřesný, doporučujeme postupovat dle návodu uvedeného výše.

Průměr kola

Výška postavy

Vzdálenost rozkroku od země

Věk dítěte

Kola 14"

95 – 115 cm

42 -51 cm

3-5

Kola 16"

100 – 125 cm

47 - 64 cm

4-7

Kola 20"

105 – 135 cm

51 - 70 cm

6-9

Kola 24"

115 – 155 cm

65 - 84 cm

8-12

Kola 26"

155 cm a více

70 - 95 cm

10 a více

 

Jak správně dítě změřit velikost kola u dětí?

měření velikosti kola

Samotný věk není spolehlivým parametrem pro výběr, jelikož každé dítě je různě vysoké. Proto doporučujeme dítě změřit:

  •     Postavte dítě  proti zdi
  •     Umístěte malou knížku mezi nohy, tak aby mu to bylo pohodlné