KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Jak vybrat koloběžku?

14.8.2010

Když se řekne koloběžka, většina si představí dopravní prostředek určený spíše pro zábavu dětem. Již dlouho tomu však tak není. Na ulicích totiž můžete zpozorovat mnoho dospělých, kteří tento prostředek využívají k rychlé přepravě z jednoho místa na druhé.

I když by se mohl zdát výběr koloběžky jako triviální záležitost, není tomu tak. Před její koupí byste si totiž měli promyslet, co od koloběžky vlastně očekáváte – jestli ji budete používat spíše na silnici, nebo v terénu. Dále byste se měli zamyslet nad tím, zda ji budete používat jen vy, nebo ji budete půjčovat například svým dětem. Při výběru koloběžky je totiž důležitý věk, výška a hmotnost jezdce. V posledním kroku si ujasněte, v jaké cenové kategorii chcete koloběžku vybírat.

 

Typ koloběžky

Nejprve se tedy zamyslete nad tím, jaký typ koloběžky vůbec chcete. Jednak jestli hledáte koloběžku pro dospělého, nebo pro dítě, ale také zda chcete spíše koloběžku skládací, která se vyznačuje sice nižší nosností, ale je skladnější, nebo koloběžku freestylovou určenou k provádění nejrůznějších triků, či koloběžku sportovní, s kterou není problém podnikat dlouhé výlety jak po silnici, tak v terénu.

 

Velikost koloběžky

V další etapě je důležité zvolit si velikost koloběžky, která se odvíjí od rozměrů kol. Když se zaměříme pouze na koloběžky pro dospělé, na popojíždění po městě je vhodná koloběžka s předním kolem o velikosti šestnáct palců a zadním dvanáctipalcovým kolem. Pro výlety v terénu jsou vhodnější ty koloběžky, které mají větší rozměry kol, například přední kolo o velikosti dvacet palců a zadní o velikosti šestnáct palců. Kromě velikosti je důležitá též nosnost koloběžky, zejména u těch určených do terénu. Profi terénní koloběžky mívají zpravidla nosnost až sto padesát kilogramů.

 

Velmi důležitým kritériem je také výška řídítek. Ideálně by měl mít člověk řídítka v úrovni kyčlí. Příliš vysoká nebo naopak nízká řídítka mohou totiž způsobovat problémy, například bolest v zádech. Dále byste neměli podcenit výšku rámu koloběžky. Obecně platí, že níže položené stupátko je lepší, než výše položené. V druhém případě je totiž jízda o něco namáhavější.ruhy, a to konkrétně na brzdy nášlapné, kotoučové a čelisťové. Odlišují se od sebe samozřejmě funkčností. Pokud hodláte koloběžku využívat pro sportovní účely, budou pro vás nejvhodnější brzdy kotoučové. Naopak pro občasné popojíždění po městě si vystačíte se zbylými dvěma typy brzd.

 

Příslušenství ke koloběžce

Ke koloběžce si pak budete moct dokoupit celou řadu doplňků, jako je například blatník, světla nebo odrazky. Jejich pořízení je však pouze na vás, nejsou nezbytné nutné.

Pokud se hodláte na koloběžce pohybovat po silnicích, nezapomínejte, že pro tento dopravní prostředek budou platit stejné předpisy, jako pro jízdní kolo. Na cesty tedy vždy vyjíždějte s helmou a případně i dalšími chrániči.