KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Elektrická kola mají budoucnost

10.5.2010

V Evropských městech se doslova lavinově šíří elektrická kola. Jedná se o moderní a ekologický způsob dopravy ve velkých městech. O oblíbenosti svědčí i to, že růst trhu elektrických kol předčí růst prodejů běžných kol. I na východě se elektrická kola těší velké oblibě, například v Číně se jich během roku prodalo více než 25 miliónů. Co stojí za popularitou eklektických kol si zdělíme v následujících odstavcích.

Výhody elektrokol

Na začátek bychom si měli definovat, co to jsou elektrická kola. Jedná se o kola doplněná malým pomocným elektromotorem, který se spíná pomocí tlačítka či na základě snímání pohybu šlapek. Česká legislativa u elektrokol omezuje výkon motoru do 250 W a rychlost do 25 km/h.

Elektrokolo Moustache Samedi XROAD

Elektrické kolo Moustache Samexi XROAD 1

Výhodou tohoto dopravního prostředku je to, že v rovinatém terénu může cyklista využívat svých sil, v kopci nebo když si chce odpočnout přejde na elektrický pohon.  To je ideální například pro ženy, které hledají možnosti pro pohyb v těhotenství. I proto se elektrokola označují jako asistované bicykly. Cyklista má prostřednictvím volitelného LCD displeje přehled o rychlosti, dojezdu a aktuálním stavu elektrického kola. Nemůže se tedy stát, že by se bez upozornění ocitl bez podpory motoru. Motor je poháněn pomocí elektrického akumulátoru, na kterém z velké části závisí i výsledná cena elektrického kola a dojezdová vzdálenost.

 

Jak si vybrat to pravé?

Při výběru elektrického kola se krom samotné baterie doporučuje zaměřit na systém pohonu a umístění elektromotoru a celkové zpracování kola a to především na použitý materiál, typ a kvalita rámu a jednotlivých komponentů. Kromě technických parametrů doporučujeme vzít do úvahu i značku. Do České republiky se dováží elektrická kola čínských výrobců, které jsou sice levná, ale cena je vykoupena nízkou kvalitou. Místo pravidelného používání se vám tak snadno může stát, že s elektrickým kolem více času strávíte v servisu. U neznačkových elektrokol hrozí také riziko, že v Česku neseženete náhradní díly a kolo vám zůstane stát v garáži.

Aktuálně patří elektrickým kolům čtvrté místo, co do rozšířenosti dopravních prostředků (ihned za jízdním kolem, automobilem a skútrem. Lze předpokládat, že v následujících letech se budou elektrická kola dále rozšiřovat a je možné, že se v pomyslném žebříčku posunou na třetí pozici.

 

 >> Přejít na nabídku elektrokol