KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Čím se odlišují anglická dětská kola FROG od konkurence?

29.4.2011

Filozofie firmy je víceméně obsažena v jeho prohlášení:

“Děti nejsou pouze zmenšenými “dospěláky”. Mají specifické požadavky a fyziologická specifika, která u většiny výrobců dětských kol nejsou zohledněna. Tedy namísto pouhého zmenšení dospělých kol provádí firma Frog intenzívní výzkum dětské fyziologie, jehož výsledky pak uplatňuje v designu a ergonomii svých kol. Kola Frog tedy nejsou pouze lehká a kvalitně zpracovaná, ale aplikují výsledky výzkumu do svého designu a konstrukce.”

Jerry Lawson

frog

Zásadní rozdíly kol FROG proti konkurenci:

1. Nižší váha – u dětí, které váží jen o něco více než jejich bicykl, je váha kola tím nejzásadnějším parametrem. Ovlivňuje lehkost a jistotu, s jakou dítě kolo ovládá. Na lehkém kole se dítěti jezdí lépe - a lépe “ušlápne” delší cesty i převýšení … Nižší váhu ocení i rodič v momentech, kdy “dítko” odmítne další cestu a je třeba kolo nést …

frog

2. Pozice sedla a dosah – Děti mají kratší dosah než dospělý, je pro ně vhodnější na kole malinko odlišná pozice – kola FROG na toto reagují zvýšenou pozicí řídítek, upraveným sklonem sedlové trubky a mírně zkrácenou délkou rámu. Optimální hodnoty získala firma FROG na základě výzkumu ve spolupráci s Centrem sportovní medicíny University Brunel. Během studie bylo testováno okolo 250 dětí ve věku od 2 do 16 let.

 

 

3. Šířka řídítek – kola FROG jsou vybavena řídítky, jejichž šíře vyšla rovněž ze studie Univerzity Brunel a zohledňuje růst dítěte v rozmezí jednoho modelu a velikosti kola. Řídítka jsou optimalizována na šířku vyhovující věkovému rozpětí dle konkrétního modelu dětského kola FROG. Podle věku a potřeby lze u kol modifikovat úhel a nastavení brzdových pák i jejich dohmat pro menší dětské ruce.

 

4. Délka klik dětského kola – zažité studie udávaly, že optimální délka klik dětského kola je 20% vnitřní délky nohy, stejně jako u kol pro dospělé. Detailní studie na univerzitě však potvrdila, že zejména pro malé děti jsou vhodnější kliky o něco kratší. Zvyšuje to komfort a pocit bezpečnosti na kole. Dlouhé kliky znamenají velký rozsah pohybu kolen, protože zejména u začínajících dětí je sedlo nastaveno níže než do propnuté nohy, aby dítě dosáhlo bezpečně na zem. Dětská kola FROG tedy mají optimalizovanou zkrácenou délku klik proti běžným dětským kolům. U velkých dětí na hranici použitelnosti modelu lze v případě potřeby kratší kliky nahradit klikami delšími, které jsou kompatibilní a skladově dostupné.

frog

 

5. Q faktor – věc u nás prakticky neznámá. O co se jedná? Q faktor je vlastně informace o horizontální vzdálenosti pedálů od sebe, tedy jinými slovy Q faktor ovlivňuje to, jak moc doširoka dítě na kole šlape. Výsledky studie (pod vedením Dimitise Katsanise - kapacita v cyklistické sportovní branži) překvapivě prokázaly, že u malých postav - tedy u dětí, je toto poměrně důležitý parametr, který ovlivńuje komfort jízdy a sílu která se při šlapání z nohou přenáší do jízdy. Speciální konstrukce a tvar klik dětských kol FROG zkracuje Q faktor o 27 až 36 mm podle modelu a tím usnadňuje dětem šlapání.

frog

Prohlédnout dětská kola Frog >>