KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

6 tipů na účinnou ochranu kola před krádeží

4.7.2011

Při zvážení průměrné ceny kola a rostoucí zájmu Čechů po cyklistice je jasně patrný důvod, proč stoupá počet odcizení jízdních kol. V dnešním článku vám přinášíme několik užitečných tipů, jak můžete předejít odcizení kola.

 

1. Kvalitní zámek je základ

Ve výbavě každého cyklisty by měl být kvalitní zámek. Výjimku tvoří majitelé skládacích kol, kteří mohou své kola jednoduše přenášet a mít neustále pod dohledem.
Při volbě zámku na klasický řetěz doporučujeme zvolit odolný materiál, který není možné snadno  přestřihnout štípačkami. Ideální volbou jsou vysokopevnostní řetězy z extra odolné oceli. Na krádež dobře upozorní zámky s elektronickými snímači, které při narušení lanka zámku vydávají hlasité zvuky.

pancéřový zámek Trelock PK 340/100
Kolo doporučujeme nezamykat jen za rám, ale i za další části jako například nosič a přední nebo zadní kolo, čímž ztížíte čas potřebný pro odcizení..

kódový zámek TRELOCK FS 200 Code

 

2. Doplněk zámku? Uzamykatelná vložka na stojan

Na některé stojany na kola je možné kolo připevnit pomocí uzamykatelné vložky. Kolo ve stojanu obemknete třmenem a uzamknete zámkem.
 Rámový zámek RS 445 k zabezpečení kola proti pohybu

 

3. Kolo zamykejte k pevným předmětům

Na veřejnosti své kolo zamykejte k pevným předmětům - trubkám či zábradlím, u kterých se můžete spolehnout, že je zloděj nepřeštípne či nenalomí. Kolo nechávejte na viditelném místě, kde prochází hodně osob. Bydlíte-li v panelovém či bytovém domě, kolo dostatečně zabezpečte ve společných prostorách.

 

4. K nalezení pomůže neviditelný fix či mikročip

Dojde-li k odcizení kola, stále je zde šance, že se s kolem setkáte. Šanci zvýšíte popsáním kola neviditelným fixem, který je vidět pouze pod UV lampou. Ještě lepším řešením je použití mikročipu, který zaznamenává informace o majiteli.
Některá města nabízí také registraci kol do své evidence včetně speciálního registračního štítku.

 

5. Nezapomínejte ani na doplňky

Odcházíte-li od kola, nezapomeňte oddělat všechny doplňky, které nejsou ke kole připevněny napevno. Typicky tachometr, taštičky či světla.   

 

6. Odlište se

Pokud bude vaše kolo nápadné, rozeznatelné a zapamatovatelné, zlodějům se nebude chtít krást. Pomoci mohou nálepky nebo výrazná barva rámu kola.

 

Závěrem

Při nákupu kola z druhé ruky se vždy ptejte po původu. Nepodporujte zloděje!