KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Možnosti ekologické dopravy ve městě

1.9.2010

V dnešní době je zcela zbytečné zatěžovat životní prostředí automobilovým provozem, zvlášť když se nám naskýtá řada možností. Chápeme, že je v určitých chvílích cesta autem nevyhnutelná, nicméně ji můžete alespoň částečně omezit a pomoci tak naší matičce zemi a neméně svému zdraví. Málokdo si uvědomuje, jak moc je automobilový provoz škodlivý.

 
Nejedná se pouze o emise, což jsou důsledky nedokonalého spalování směsi paliva v motoru jako je oxid uhelnatý, oxidy dusíku nebo zbytky uhlovodíků, ale celkově škodí i hluk, vibrace nebo také znečišťování vod a půdy. Když to vezmeme ze širšího hlediska, automobilový provoz škodí také skrze zabírání orné půdy kvůli výstavbě dálnic a silnic. Je pro vás šokující zjištění, že ze všech škodlivých emisí jich automobilová doprava produkuje přes 90 %?
 
Nyní vám ukážeme, jakým způsobem se můžete s těmito problémy vypořádat a kde hledat alternativy v městské dopravě.
 

ELEKTROKOLA - KOLA S MOTOREM

Elektrický pohon na městském kole je ideální pro každodenní pohyb ve městě. Jsou vhodným dorpavním prostředkem zejména pro ty, kteří chtějí být aktivní a nechtějí zbytečně plýtvat silami.
Jedná se o jízdní kola s klasickou stavbou, která mají navíc pomocný elektrický pohon, což usnadňuje šlapání, jízdu po rovině i jízdu do kopce. Nepotřebujete řidičský průkaz ani utrácet za drahé pohonné hmoty. Bez potu, námahy, opoždění v dopravních zácpách a zejména bez výfukových plynů vás ekologicky a efektivně dopraví, kam si budete přát. To jsou elektrokola.
elektrokola

MĚSTSKÁ KOLA

Městská kola jsou výbornou alternativou pro cyklisty, kteří upřednostňují pohodlí, čistotu, bezpečí, eleganci a ekologický způsob dopravy. Nestanete se otroky hromadné městské dopravy a kdejaká dopravní zácpa vás jen tak nevyvede z míry. Více nasajete atmosféru města nebo venkova a uděláte navíc i něco pro své zdraví.
 

TANDEMOVÁ KOLA PRO DVA

Tandemy jsou nejběžnější stroje z vícesedadlových strojů. Fotografie prvních tandemů jsou známé již z období okolo roku 1880. Tandemové kolo vám umožní absolvovat běžné vyjížďky, na které jste zvyklí vyrážet na standardním kole, ať na silnici či v terénu. Tandemové kolo je velmi vděčné v tom, že se síly obou jezdců sčítají. Proto je možno s běžným vypětím vyvinout rychlost, na kterou z klasického kola určitě nejste zvyklí nebo rozhodně oceníte schopnost tandemu vyjet stoupání, na které si běžně netroufnete.
 

KOLOBĚŽKY

Na koloběžce jste zcela jistě rychlejší, než když půjdete, pěšky. Je to zdravá a ekologická volba dopravního prostředku. Jste o trochu pomalejší než na kole, ale koloběžka vás narozdíl od kola nezradí. Nesetkáte se s prasklými řetězy ani se zaseklými přehazovačkami. Vše, co potřebujete, jsou poue dvě zdravé nohy a chuť projet na koloběžce svět křížem krážem.
 
 
Věříme, že jsme vám našim článkem představili ekologičtější varianty městské dopravy a doufáme, že vás tímto inspirujeme ke změně nebo alespoň k malému zamyšlení se nad výše zmíněným problémem.