KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ, OD PÁTKU 29. 3. DO PONDĚLÍ 1. 4., BUDOU MÍT VŠECHNY NAŠE PRODEJNY ZAVŘENO. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Jak vybrat sedačku na kolo?

Jezdíte rádi na kole a pokračovali byste rádi i nadále po narození vašeho děťátka? Pokud chcete využít dětskou sedačku na kolo, tak budete muset počkat, až si vaše dítě samo sedne a udrží zpříma hlavu. Každé dítě je jiné, většina sedaček je určena pro děti od 9 měsíců. 

Co se dozvíte?

 

Proč cyklosedačku?

Pro rodiny s dětmi, jejichž děti ještě nejsou dostatečně velké na vlastní kolo, je cyklosedačka výborným pomocníkem, díky kterému se nemusí omezovat ve svých sportovních aktivitách. V obchodech narazíte na širokou nabídku těchto produktů, rozhodně se však nedívejte jen na cenu, ale rozhodujte se také podle bezpečnostních vlastností sedačky a samozřejmě také podle hmotnosti dítěte a jeho věku.

Dětská sedačka na kolo Bobike Mini Exclusiv - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

Cyklosedačky pro nejmenší

Sedačka na kolo je vhodná pouze pro ty děti, které zvládnou samy dlouhodobě sedět. Jedná se o děti přibližně od věku 9 měsíců. V tomto období je totiž dítě schopné bez problému vstřebat drobné otřesy a jeho páteř je už dostatečně vyvinutá.

Dětská sedačka Bobike One Maxi - Kliknutím zobrazíte detail obrázku.

 

Cyklosedačky dle skupin

Cyklosedačky je možné rozdělit do dvou skupin, a to buď na sedačky, které se umisťují před cyklistu, a nebo na ty, které se upevňují za cyklistu. Výhodou prvně zmíněného typu cyklosedaček je skutečnost, že řidič je v blízkém kontaktu s dítětem. Jsou však vhodnější spíše na kratší cesty, například výlety po blízkém okolí. Zároveň jsou omezeny i hmotnostně, doporučuje se je užívat pouze pro děti s hmotností pod patnáct kilo. Cena předních sedaček na kolo se pohybuje v rozmezí tisíc až dva a půl tisíce korun.

sedačka na říditka

 

Přední rámové cyklosedačky

Tento typ sedačky se upevňuje na přední nebo zadní (sedlový) rám. Sedačka se nachází mezi vámi a řídítky. Vhodnější je tedy pro kolo, na kterém se jezdí spíše ve vzpřímené poloze. Je většinou určena pro věk 9 měsíců až tři roky, hmotnost dítěte by měla být do 15 kg. Výhodou tohoto typu cyklosedačky je, že dítě máte neustále pod kontrolou. Můžete s ním komunikovat a dítě dobře vidí. Jsou určeny pro menší děti, mají nižší nosnost než zadní sedačky. Nevýhodou je, že se kolo hůře ovládá a cyklista před sebou nemá takový rozhled. Obecně se tato sedačka doporučuje spíše pro kratší přejezdy, protože dítě zde nemá komfort jako v zadní cyklosedačce. Opěradlo není tak vysoké, aby hlavu plně podpíralo. U předních sedaček se také setkáte pouze s tříbodovým bezpečnostním pásem. Sedačka nejde polohovat, dítě není chráněno před povětrnostními vlivy, hmyzem ani slunečním zářením. Tento problém lze vyřešit dokoupením příslušenství v podobě UV skla.

přední cyklo sedačka
Zadní rámové cyklosedačky

Jde o typ sedačky, který se upevňuje na zadní rám, většinou se jedná o sedlovou trubku, nad zadní kolo. Dítě se tedy nachází za vámi. Jsou určeny pro děti od 9 měsíců do 7 let. Maximální hmotnost dítěte by pak neměla překročit 22 kg. Nevýhodou tohoto typu sedaček je, že na dítě vůbec nevidíte, nemůžete s ním komunikovat za jízdy a dítě má špatný výhled. Je tedy vhodnější až pro starší děti. Pokud vedou na sedlové trubce kabely, nemůžete ji použít. Výhodou však je, že většina sedaček tohoto typu lze polohovat, takže se v něm může děťátko i vyspat. Jsou pohodlnější než přední sedačky, mají odpružení a zádová opěrka je delší a lépe tak podpírá hlavu dítěte. Můžete si vybrat, zda zvolíte tříbodový nebo pětibodový bezpečnostní pás. Dítě je lépe chráněno před hmyzem nebo povětrnostními vlivy. Tím že má cyklosedačka vyšší nosnost Vám také vydrží déle. K tomuto typu sedačky je možné dokoupit i příslušenství v podobě pláštěnky, ponča s kapucí.

zadni sedačka na kolo
Zadní cyklosedačky na nosič

Tento typ sedačky se upevňuje na nosič nad zadním kolem. Je třeba se ujistit, zda je nosič kompatibilní s danou cyklosedačkou a zda je jeho nosnost minimálně 25 kg. Jsou určeny pro věkové rozmezí 9 měsíců až 7 let. Maximální hmotnost dítěte by měla být do 22 kg. Nevýhodou toho typu sedačky je, že je pevně spojená s nosičem a dítě tak cítí každý kamínek či výmol. Není tedy vhodná na nezpevněné povrchy jako jsou lesní nebo polní cesty či nekvalitní silnice. Také je finančně nákladnější, protože si musíte dokoupit nosič. Dítě máte za zády, takže na něj nevidíte.

sedačka na nosič

 

Bezpečnost na prvním místě

Druhý typ cyklosedaček je rozhodně bezpečnější, při případném pádu hrozí menší zranění dítěte. Protože jsou umisťovány až za cyklisty, mohou se vyrábět v robustnějším provedení, a tak je můžete využívat pro děti do dvaadvaceti kilogramů. Bývají však dražší než prvně zmiňovaný typ, horní cenová hranice se pohybuje okolo čtyř tisíc korun. Ze zkušeností bývají zadní sedačky také pohodlnější, a to nejen pro dítě, ale také pro jezdce.

Základním rysem každé kvalitní cyklosedačky jsou pásy a upínání nohou, což zaručí, že dítě je v bezpečí, nevypadne a omylem nestrčí nohu do výpletu kola. Pokud byste v obchodě narazili na sedačku na kolo bez těchto bezpečnostních opatření, rozhodně ji nekupujte. Zároveň platí, že se rozhodně vyplatí investovat do značkových sedaček na kolo, protože ty by měly naplňovat veškeré bezpečnostní normy - včetně certifikace EN14344. Před koupí si samozřejmě nezapomeňte zkontrolovat, zda se na sedačce nenacházejí nějaké ostré rohy a hrany, o které by se mohlo dítě zranit.

Tip: přečtěte si také náš článek  jak si vybrat helmu na kolo, která padne jako ulitá.

 

Nosnost sedačky

Přední sedačky mají maximální nosnost 15 kg, zatímco zadní sedačky lze zatížit až do 22 kg. Nosnost vozíku pro kolo se pak pohybuje v rozmezí od 25 do 35 kg. Větší nosnost je typická zejména pro dvoumístné vozíky.

  •     C15 - nostnost 9 – 15 kg.
  •     A15 - nostnost 9 – 15 kg , oproti C15 se  liší výškou opěradla a bočnic.
  •     A22 - nosnost 9 – 22 kg.

 

Doplňky pro cyklistické sedačky

K sedačce na kolo lze dokoupit širokou škálu příslušenství. Mezi oblíbené doplňky k sedačkám patří pláštěnky, reflexní prvky a blikačky. Pro ochranu dítěte v přední sedačce je k dispozici speciální štít z plexiskla. Dále je možné pořídit nosič na kolo, opěrku hlavy, nosné tyče či náhradní zámky.

 

Dobrá sedačka by měla mít:

  • v dosahu dítěte nemá sedačka žádné otvory o velikosti mezi 5 mm a 12 mm, do kterých by mohlo dítě strčit ruku a dojít k poranění
  • vše by mělo být pevně upevněno bez možnosti odšroubování či ulomení dítětem
  • zaoblené rohy a hrany proti pořezání dítěte
  • zakryté pružiny sedla, aby tam dítě nemohlo strčit prsty
  • snadné připevnění a odejmutí sedačky
  • kvalitní bezpečnostní pásy se zabezpečením proti nechtěnému otevření
  • konstrukce sedačky brání kontaktu nohou či rukou s kolem
  • nastavitelné opěrky nohou
  • splňuje normy EN 14344 a třídy C15, A22 nebo A15

 

Prohlédněte si další dětské sedačky na kolo v naše e-shopu.