KARIÉRA A VOLNÁ MÍSTA

Jak naučit dítě jízdě na kole

12.11.2010

Jezdit na kole chce umět každé dítě. I když to na první pohled vypadá, že jde o jednoduchou dovednost. Rozhodně je to velká dřina. Chce to obrnit se náramnou trpělivostí. Nežli si dítě osvojí několik podstatných dovedností (jako je rovnováha, odhadování skutečné vzdálenosti při řízení, šlapání a brzdění), nespočetněkrát spadne z kola. Přitom si může natlouci zadní partie, odnese si pár škrábanců nebo pohmožděnin. Kvůli větší bezpečnosti by každé dítěti mělo mít při této aktivitě ochranné prvky jako přilbu, rukavice a chrániče.

 

Začněte s odrážedlem

Mnoho odborníků doporučuje dítěti pořídit zprvu nějaký model odrážedel. Na tomto vozítku pohodlně dítě sedí a nožkami jej uvádí do pohybu. Tento druh vozítka je vhodný pro nejmenší děti. Ty ještě nepotřebují udržovat rovnováhu při jízdě. Naučí se ale na něm perfektně řídit, zatáčet a odhadovat vzdálenost. V našem eshopu nabízíme na pultech pestrou škálu odstrkovadel. Více v článku Jak naučit jezdit dítě na odrážedle?

 

dětské odrážedlo Early Rider CLASSIC


Až dítě o něco povyroste, do ruky by mělo dostat tříkolku, na které si procvičí šlapání do pedálů. Někteří však tento dopravní prostředek přeskočí, rovnou dítku zakoupí odrážedlo. Nevíte si rady s výběrem? Přečtěte si, jak vybrat to pravé dětské odrážedlo?


Na to se dítko může posadit, pakliže nožkami dosáhne na zem. Pak už jenom trénuje rovnováhu. V jistý den dostane dítě od rodičů opravdové kolo, ze kterého je převelice nadšeno. Ihned si na něj sedne a začne jezdit. Někteří rodiče pro jistotu namontují na kolo speciální kolečka, které poskytují dítěti při jízdě bezpečnou oporu. Ty by měly zůstat na kole po určitou dobu, než potomek si vypěstuje větší pocit jistoty.

Dětské lehké kolo FROG 62

Takové trénování na kole by mělo být zábavné. Rodiče by měli vystihnout vhodnou dobu, kdy není dítě unavené a je schopno se na jízdu soustředit. Menší děti na kole mohou strávit pár minut, postupně se doba zvyšuje.