Kariéra a volná místa

Tipy na cyklovýlety v okolí Brna

26.04.24 Tipy

Připravili jsem si pro vás několik zajímavých tipů na cyklistický výlet v okolí Brna, ze kterých si dle náročnosti zvolíte ten nejvhodnější.

Sdílet



Jízda na kole je úžasná sportovní aktivita, které se mohu věnovat děti, dospěláci i starší lidé. A co víc, mohou vyrazit všichni společně! Stačí uzpůsobit rychlost jízdy a naplánovat vzdálenost, kterou všichni zvládnou s jistotou ujet, aby si vyjížďku užili. Ze sportovní aktivity se tak stává něco víc - příjemný aktivně společně strávený rodinný čas.

Pokud se chystáte na delší výlet s dětmi, je dobré myslet i na občerstvení a zábavu během cesty a v cílové destinaci. Obzvlášť pro děti je důležité rozptýlení během delší jízdy na kole. Děti musí jízda na kole zkrátka bavit. A to znamená především kvalitní a lehké kolo, které se dětem jistě ovládá, je ve správné velikosti a má nastavenou správnou výšku sedla, aby šlapání příliš nebolelo a bylo co nejefektivnější. Jakou vzdálenost dítě zvládne ujet je velmi individuální, ale platí, že trénink dělá mistry. Je dobré proto jízdy postupně prodlužovat, na delší výlety si vyhradit dostatek času a mít v rukávu i plán B - včasné zkrácení trasy či možnost návratu vlakem. Trasu výletu je rovněž vhodné přizpůsobit typu jízdních kol, na kterých se pojede a zohlednit bezpečnost. Je lepší vyměnit delší úsek trasy vedoucí po frekventované silnici za lesní či polní pěšinu, na které to sice trochu víc drncá, ale nebudou vás míjet rychle projíždějící auta.

Naše následující tipy na cyklo výlety pro děti, rekreační cyklisty, cyklisty na městských kolech či skládacích kolech jsou přesně takové. Pohodové, nenáročné na převýšení, s minimálním provozem, množstvím občerstvení po cestě, variabilní délkou trasy a nabízí možnost návratu vlakem. Z Brna se tak vydáme na rovinatý, slunný jih.

Pohodový cyklovýlet s dětmi v okolí Brna

Rodinný výlet s dětmi

  • Délka: 33 km
  • Okruh: OC Olympia – Židlochovice  - Opatovice – Chrlice – OC Olympia)
  • Trasa ke stažení zde.
[{"type":"image","id":"a2aa187c-74a8-4b12-8908-d3461044a1f0","settings":{"lazy":true,"link":{"url":null,"type":null,"value":null,"blank":false},"align":"left","size":"original","captionFigure":true,"photo":{"id":9185,"width":1256,"height":824,"timestamp":1714203630,"title":""},"caption":"Cyklo výlet s dětmi na jih od Brna"}}]

Náš cyklo výlet s dětmi začíná u OC Olympia, kde můžete bezplatně zaparkovat svůj automobil, nebo sem dojet na kole po oblíbené páteřní cyklostezce 1 CS Brno-Vídeň. Za zábavním parkem se napojíte na cyklostezku 5 Brno-Vídeň, která vás rychle vyvede z ruchu města na poklidný rovinatý jih. Už v Rebešovicích vás budou svádět ze sedla dvě oblíbená občerstvení, ale nebojte, cestou vás jich čeká ještě pěkná řádka. V Rajhradicích odbočíte po mostě doprava a pojedete malou chvíli po silnici s provozem. V Rajhradě za Klášterní tavernou odbočte vlevo po červené značce Svatojakubské cesty. Zastávku na občerstvení v oblíbené Taverně necháváme na vás, prozradíme vám jen že necelých 5 km dál vás čeká další poklidné občerstvením s dětským hřištěm u Holasic. Až do Vojkovic pojedete po červené po uhlazených lesních a polních cestách, čeká vás jediný krátký kopeček. Ve Vojkovicích přijedete k hlavní silnici, kde buď můžete odbočit vpravo a po 300 metrech dojedete ke stánku s vyhlášenou zmrzlinou, nebo vlevo pokračujte po červené. Můžete jet po hlavní silnici, ale vzhledem k většímu provozu doporučujeme s menšími dětmi prokličkovat zadními klidnějšími uličkami až ke koupališti Židlochovice. Koupání, osvěžení se, nebo pokračování dál? Je to jen na vás! Náš výlet vede dál po červené až do Židlochovic, kde se budete obracet na cestu nazpět, jste v půlce cesty. Pokud už dochází vašim malým cyklistům síly, můžete si zde sednout na vlak a vrátit se zpět do Brna vlakem. Jedete s námi i nazpátek dál? Hurá!

V Židlochovicích odbočíte doleva přes most a po 200 metrech odbočíte opět vlevo na naši starou známou cyklotrasu 5. Po průjezdu Židlochovicemi a přejezdu hlavní silnice pokračujete po cyklostezce 5, kolem občerstvení U Knedlíka, až na silnici do Opatovic. Pokud nechcete jet s dětmi 1,5 km po silnici s provozem, místo vlevo odbočte vpravo a držte se našeho trasování, která vás polními cestami přivede do Opatovic zadem. Dále se držte cyklostezky číslo 5, která vás dovede do Rajhradic a Rebešovic, kde už to znáte. Můžete se rovnou vrátit k autu nebo dokončit náš cyklo výlet, který ještě před návratem vede mírnou zajížďkou přes Chrlice, kolem obzvlášť v létě oblíbených a volně přístupných koupacích biotopů. Pokud se chcete nakonec ještě osvěžit, nebo tohle byl právě váš cíl výletu, přejeme krásnou koupačku!

Pohodový cyklovýlet pro rekreační cyklisty v okolí Brna

Z centra na jih I.

  • Délka: 31 km
  • Okuh: Vaňkovka – OC Olympia - Rajhradice – Nosislav – Židlochovice a zpět vlakem do Brna)
  • Trasa ke stažení zde.
Cyklo výlet z Brna do Židlochovic

Náš cyklo výlet pro rekreační výletníky či cyklisty na městských kolech a skládačkách začíná v centru Brna, u obchodního centra Vaňkovka. Po páteřní cyklostezce 1 vede k OC Olympia, můžete proto začít vaši cestu kdekoliv jinde a na trasu se napojit. Celá cyklostezka je doslova lemována řadou občerstvení, jestli se vůbec dostanete z Brna záleží pouze na vaší silné vůli!

Cesta vede stejně jako u dětského výletu po cyklostezce 5 Brno-Vídeň, ale v Rajhradicích místo doleva ke klášteru Rajhrad pojedete vpravo, stále po cyklotrase 5 přes Opatovice, kolem občerstvení U Knedlíka, do Židlochovic. Židlochovice projedete stále rovně a u radnice se chytnete červené značky, které se budete držet, stejně jako vašich řídítek, až do Nosislavy. Pokud do teď nebyla řeč o návštěvě vinařství, v Nosislavy to začíná. Vinařský dvůr Válka láká k posezení i degustaci svých oceňovaných vín. Na kolo se ale s alkoholem nesedá, můžete jen trochu degustovat, a pak to pořádně zajíst dobrým jídlem. U kostela a historického lisu odbočíte vpravo a po chvíli pro změnu vlevo, přes most přes Svratku projedete do Rudovy aleje, kolem hřiště a další hospůdky. Budete projíždět oblíbeným Nosislavským lesem, který můžete jezdit křížem krážem, a nebo se držet rovnou naší trasy, která vás po cyklostezce dovede zpět do Židlochovic. Zde si můžete sednout na vlak a vrátit se zpět do Brna.

Pokud máte ale dost sil a času, můžete jet stejnou cestou zpátky, anebo se vrátit po červené značce, jako v případě dětské trasy, jen v opačné směru. Tím si trasu až do centra Brna prodloužíte o dalších 25 zcela rovinatých km.

Z centra Brna na jih II.

  • Délka: 42 km
  • Okruh: Vaňkovka – OC Olympia - Rajhradice – Nosislav – Žabčice – Vranovice – Pouzdřany a zpět vlakem do Brna
  • Trasa ke stažení zde.
Cyklo výlet z Brna na jih pro rekreační cyklisty

Trasa výletu je až do Nosislavského lesa totožná. Místo návratu do Židlochovic vás ale čeká odbočení do Žabčic, kde hned při příjezdu láká k osvěžení moderní koupaliště. Po cyklostezce bez automobilového provozu 5 CS Brno-Vídeň budete od výjezdu ze Žabčic pokračovat podél železniční trati až do Vranovic a Pouzdřan po cyklostezce 5043. Jak ve Vranovicích, tak v Pouzdřanech můžete nasednout na vlak zpět do Brna, v obou těchto vinařských městečkách vás k posezení budou lákat vinařství i místní hospůdky. Vrátit se nazpět můžete samozřejmě i na kole, čeká vás ale další porce km. Pokud se rozhodnete pro vlastní návrat, budete mít šanci popojet vlakem zpět do centra Brna ještě ze Žabčic a Židlochovic.

Z Brna až na Pálavu

  • Délka: 51 km
  • Okruh: Vaňkovka – OC Olympia – Rajhradice – Nosislav – Žabčice – Vranovice – Pouzdřany – Strachotín – Popice  a zpět vlakem do Brna)7
  • Trasa ke stažení zde.
Cyklo výlet z Brna na Pálavu

Z Brna až na Pálavu. Sice po úplné rovince, ale pro netrénované cyklisty je to už slušná porce kilometrů. Trasa do Pouzdřan se shoduje s předchozím výletem, ale z Pouzdřan pokračuje dál na jih, až k novomlýnským nádržím ve Strachotíně. V Pouzdřanech doporučujeme ve Sklepní uličce sjet na Moravskou vinnou stezku, která vás dovede až na břeh nádrže Nové Mlýny, kde příjemnou stinnou cestou podél vody dojedete do Sklepní ulice ve Strachotíně. Zde vás čeká široký výběr občerstvení včetně degustací vína a posezení přímo u vody, s neopakovatelným výhledem na Pálavu. Až se vynadíváte, občerstvíte a seberete chuť na návrat, čeká vás už jen krátká cesta na nádraží v Popicích a cesta vlakem zpět do Brna. Některé vlaky zde nestaví, pokud nebudete chtít čekat, můžete popojet po silnici do 3 km vzdálených Šakvic, kde se nachází velké nádraží.

Cestování s kolem vlakem

Cestovali jste už vlakem s koly? Pokud ne, nezapomeňte, že pro kolo je nutné přikoupit si jízdenku a nastoupit pouze do takového vlaku, který přepravu kol umožňuje. Na nádraží nastupujete pouze do vagonů označeným symbolem kola. Ve většině případů u svého kola budete muset stát, pokud se nebojíte o jeho zcizení. 

Pokud ale pojedete na skládačce Brompton, nebo jiném skládacím kole, nemusíte si s ničím takovým dělat hlavu! Kolo během pár sekund složíte do velikosti běžného zavazadla, nastoupíte do libovolného vlaku a vagónu, a kolo můžete mít stále bezpečně u sobe. Nevypadá to úžasně snadně? Ano! A přesně takové to je. Je to jízda bez starostí a omezování, které velmi rychle přijdete na chuť. Kromě neuvěřitelné skladnosti a obslužnosti je navíc jízda na kole až překvapivě pohodlná! Abychom vám tento pocit svobody a možností pohybu dokázali ještě lépe zprostředkovat, provozujeme půjčovnu kol Brompton. V případě pozdějšího zakoupení této úžasné skládačky se vám cena za pronájem kola odečte z nákupní ceny.

Soutěž o víkendové půjčovné kol Brompton pro 2 osoby

Všem, kdo se dostali až sem, dáváme možnost získat krásnou odměnu - víkendové půjčovné kol Brompton pro 2 osoby v libovolném termínu. Budete si moci tak zcela zdarma vyzkoušet výhody vlastnictví legendární anglické skládačky, jak při běžném pohybu ve městě, tak na výletech mimo město. Co proto musíte udělat? Stačí do 31. 5. 2024 vyplnit krátký dotazník ZDE a mít štěstí. Ze všech zúčastněných vylosujeme 1 výherce, který tuto cenu získá.

Přejeme vám pohodovou jízdu a skvělé zážitky na našich cyklo výletech a hodně štěstí v soutěži!

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.